Ministerul Sănătății: „VACCINAREA COPIILOR - LA MEDICUL DE FAMILIE, NU LA FARMACII"!

Ca urmare a informațiilor apărute în ultima vreme în mass-media cu privire la lipsa unor vaccinuri din farmacii, motiv pentru care copiii ar fi privați de imunizare, Ministerul Sănătății precizează: „În scopul informării corecte a publicului, precizăm că, în conformitate cu normele legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii.

Hotărârea nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 și Ordinul nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acord cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul direcțiilor de sănătate publică.

Articolul 31 din hotărârea menționată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului național de vaccinare, precum și realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sănătății sau direcțiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situații epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toți medicii de familie.

Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esențial. Modificările care se aduc, anual, vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare.

Mai mult, stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată țara", susține Ministerul Sănătății,

într-un comunicat de presă, afirmând, totodată, că, în această perioadă, se definitivează legea vaccinării, ale cărei prevederi se vor adresa cauzelor profunde ale declinului numărului de copii vacccinați.

 

Lasă un comentariu