ACTORUL ȘI REGIZORUL BUCUREȘTEAN, EUGEN TODORAN, OMAGIAT LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Pentru câteva zeci de locuitori ai orașului Luduș și oaspeți din municipiul Târgu-Mureș, pentru primarul orașului Luduș, Ioan Cristian Moldovan, și consilierii săi, prof. Liviu Botezan și juristul Sebastian Căpușan, pentru familiile Eugen și Marie-Jeanne Todoran, din București, Pal Imre și Emilia, din Luduș, ziua de luni, 26 iunie 2017, a fost o zi deosebită, de care, cu siguranță, cu plăcere își vor aduce aminte.

În acea zi, într-un emoționant cadru festiv, la fosta casă părintească a omului de cultură Eugen Todoran, situată în Luduș, pe strada Aurel Vlaicu, nr. 9, a fost dezvelită și sfințită placa de marmură, strălucitor de albă și artistic lucrată, inscripționată cu un mesaj de suflet pentru toți cei dispuși să aprecieze valoarea umană și să mediteze asupra rostului fiecărui om în trecătoarea sa viată pământească: „ÎN ACEASTĂ CASĂ ȘI-A PETRECUT COPILĂRIA ȘI TINEREȚEA ACTORUL, REGIZORUL DE TEATRU ȘI TELEVIZIUNE, SCRIITORUL EUGEN TODORAN, CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI LUDUȘ".

După momentul dezvelirii plăcii aniversare, efectuat de domnul primar Moldovan, împreună cu actualul proprietar al casei, domnul Pal Imre, un tâmplar cunoscut și apreciat de comunitatea locală, părintele protopop Lucian Voșloban a oficiat slujba de sfințire a plăcii, a casei și a lucrării de cinstire a unui om care și-a slujit cu credință semenii.

Primit cu aplauze, domnul primar Ioan Cristian Moldovan a elogiat viața exemplară a domnului Eugen Todoran, dedicată teatrului și implicarea sa în viața culturală a orașului Luduș, motive pentru care îl răsplătește acum, la vârsta senectuții, cu DIPLOMĂ DE ONOARE, pentru întreaga activitate.

Profesorul Mircea Gheborean, inițiatorul și moderatorul festivității, a oferit celor prezenți și presei datele esențiale care susțin hotărârea domnului primar Moldovan de cinstire a omului de cultură Eugen Todoran: a interpretat zeci de roluri diferite în piese de teatru semnate de mari dramaturgi ai lumii, la teatrele din Timișoara și Galați, a regizat zeci de piese de teatru, cu mii de spectacole, pe scenele teatrelor din Galați, Iași și București („Odeon", „Constantin Nottara"), piese de teatru radiofonic, zeci de spectacole la televiziunea română; a colaborat cu teatrele din Târgu-Mureș, Iași, Cluj și Craiova, cu Prefectura județului Mureș și Garnizona Târgu-Mureș în organizarea Zilei Armatei, la Târgu-Mureș și Oarba de Mureș. Aceste reușite l-au îndreptățit să fie nominalizat și premiat la Festivalurile Internaționale de la Praga (1984) și Plovdiv (1989), de UNITER, APTR și de Asociația Internațională a Criticilor de Artă - „Fundația Teatrul XXI (în anii 1994, 1995, 1997, 1998), cu diploma „TVR-60", în 2016 și cu „Jubiliara APTR", în 2015; cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Luduș în anul 1995, când primar al Ludușului a fost domnul Emil Marian, iar printre consilieri se aflau Liviu Botezan și Mircea Gheborean. Împreună cu un alt distins om de cultură ludușean, Ioan Vlăduțiu, a reușit să salveze de la demolare Biserica „Sfânta Maria" (Biserica Cetate „Mazepa"), de pe faleza Dunării, din Galați. A debutat în literatură la vârsta de optzeci și trei de ani, împreună cu doamna Marie-Jeanne Todoran, la Târgul de carte „Gaudeamus" - București, ediția 2016, cu romanul cinematografic „Un țipăt de păun". Încă un amănunt: a făcut parte din Generația de aur a teatrului românesc (Mircea Albulescu, Mitzura Arghezi, Flavia Buref, Draga Olteanu, Gina Patrichi, Amza Pelea, Silvia Popovici, Victor Rebengiuc, Sanda Toma și alți mari actori români).

Mesajul soților Eugen și Marie-Jeanne Todoran a fost citit de strănepotul lor, domnul doctor Nicolae Marius Todoran, din Târgu-Mureș. Domnia sa a fost însoțit la Luduș de domnul Nicolae Todoran și de copilul Nicolae Ovidiu Todoran, nepotul și respectiv stră-strănepot al domnului Eugen Todoran. Fosta sa colegă de clasă de la Liceul Comercial, din Târgu-Mureș, doamna Ersilia Borzedean (căsătorită Nicolau) și-a întrerupt tratamentul de la Vatra Dornei, ca să fie prezentă la festivitatea din Luduș. A adus cu sine fotografii de epocă, cercetate cu interes de asistență. Domnia sa a fost însoțită de domnul Vasile Palcu și alt domn al cărui nume ne scapă. A fost prezentă întreaga familie Pal (Imre, Luiza, Emilia, Attila, Piroska, cu fetițele VIvien și Lehel), consilierul local Adrian Banea, director al Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu", doamnele profesoare Mirena Roman, Nadia Ghic, Iuliana Lung, Sălcudean Angela, de la aceeași școală, însoțiți de zeci de elevi, doamna Carmen Petac, directoarea Grădiniței „Căsuța fermecată", Alina Budușan, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1, doamnele Iulia Radovici și Lia Crișan, cunoscute ale sărbătoritului.

Întâlnirea festivă s-a încheiat cu o agapă, în timpul căreia referirile la actorul și regizorul Eugen Todoran și a soției sale, doamna Marie-Jeanne Todoran, au fost principalele subiecte de discuție.

Ludușeni, când treceți pe strada Aurel Vlaicu, opriți-vă un moment în fața casei cu numărul 9 și citiți mesajul domnului Eugen Todoran!

Lasă un comentariu