Patriotismul și... Soarele Patriei!

Distribuie pe:

„ROMÂNII de azi și de mâine, trebuie să lupte în așa fel, pe toate planurile de dezvoltare a țării, pentru a lăsa urmașilor, urmașilor lor, bogăția culturii și bogăția organizării, care cu siguranță ne va duce cu pași repezi către frumos și adevăr, către o stare mai bună. Important este «să educăm și tineretul nostru în spiritul cunoașterii valorilor pe care le deținem și că ele sunt rezultatul multor sacrificii pe care le-au făcut strămoșii noștri, cărora trebuie să le dăm respectul și cinstea cuvenită». Uneori este necesar să acționăm și să gândim așa cum au făcut-o ei."

Andrei Petre (1891-1940), filosof, om politic român

***

„PATRIOTISM - Din latină patria: tărâm părintesc, tărâm al taților. El este, în inimile sincere, în afară de orice tendință politică, un simțământ adevărat și adânc. Să fim patrioți dar cu fața către universalitate". (Titu Maiorescu). „A fi patriot înseamnă: a fi cinstit, a avea conștiința curată și o inteligență vie, a avea un arbitraj filosofic pentru compatrioții tăi; în fine un criteriu din care să reiasă principiul că viața ta aparține tuturor și că tu nu ești decât un luptător într-un război care tinde spre fericirea și gloria țării tale." (Vasile Conta). „Un patriot adevărat se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii" (Nicolae Iorga). „PATRIOTISMUL unui popor e mult mai puternic decât orice geniu individual. Când inima lui va fi aprinsă de acea mare idee a regenerării naționale și când el va hotărî să o apere cu sângele lui, nicio putere din lume nu-l va putea birui." „SOARELE PATRIEI dă tuturor lucrurilor un farmec ce nu se mai găsește în nicio parte a lumii". Nicolae Bălcescu (1819-1852)

***

„Dacă ar fi să fie, ferească Domnul, cândva sigur că va fi, aș lăsa oamenilor următoarele cuvinte: «ascultați sunetul brazilor, freamătul paltinilor, mirosiți floarea de salcâm și fiți atenți când vuiește Dunărea, când bate vântul, când tună, și mai ales, când inima oamenilor plânge. Să nu vă fie rușine de oamenii care plâng, pentru că inima vorbește mai mult decât gândul".

Fănuș Neagu (1932-2011), povestitor, nuvelist, memorialist, romancier, dramaturg, scenarist, membru corespondent al Academiei Române

P.S. „Creștinilor! Să vă îmbrăcați în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate și în sfințenia adevărului. Să vă înnoiți în duhul minții voastre și să vă dezbrăcați de viețuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare". (Efeseni 4, 22-24).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu