DOI ARTIȘTI ÎNTRO-MPLINIRE

Distribuie pe:

Acesta ar putea fi un titlu de rezervă pentru cartea ,,Într-un salon mizer din Occident", unde, nu știu din cui vrere, s-au întâlnit un poet de o mare, adâncă și înfiorată expresivitate, OVIDIU STAN, originar din Luduș, trăitor acum, ca mulți alți tineri de-ai noștri, nevoit, pe meleaguri străine, și o artistă a culorilor, pictorița și bijutiera de mare talent, DORA GROZA, primul compunând versurile, iar pictorița ilustrând adecvat cartea amintită. Volumul de versuri a fost prezentat publicului marți, 27.06.2017, la Bastionul Tăbăcarilor din Cetate. Tot aici DORA GROZA ne-a încântat ochiul și sufletul nostru cel întinat și amărât cu toate nevoințele lumii, cu o frumoasă și rafinată expoziție de bijuterii, unde lemnul, sârma de cupru, fierul, diversele minerale, perlele și aurul au scos în evidență un mare și subtil artist, care și-a modelat fiecare piesă cu gândul, mintea și sufletul ei simțitor, la fel de expresiv ca și în pictură.

Prezentarea cărții și a expoziției de tablouri și bijuterii a fost făcută de: NICOLAE BĂCIUȚ, care a fost și pe post de moderator, MARIANA CRISTESCU, LAZĂR LĂDARIU și VASILE MOLDOVAN, oamenii cei mai competenți a exprima judecăți de valoare în aceste domenii.

NICOLAE BĂCIUȚ: ,,Plecați de acasă împinși de nevoi, fără prea multe speranțe, și-au pus dorul, tristețea, deznădejdea în scris și în culoare. Ce a ieșit? Frumos, înfiorare și valoare". ,,Cartea este un jurnal scris de autor spre a se despovăra, de a se spovedi și descătușa de toate temerile ce-l înconjoară pe om departe de casă". ,,Pictura suprarealistă este un mod de a-ți exprima cel mai reușit frământările, dar și zborul cu gândul și aripa frumosului peste această mincinoasă și josnică lume".

MARIANA CRISTESCU: ,,Toate poeziile și ilustrațiile cărții au în ele dor de casă, de neam, de familie, de copilărie", ele sunt leac vindecător pentru a te ,,mobiliza, susține, întări sufletește, ele au farmec, simțire, fior, au dor din dorul sufletului lor", ,,sunt ca o mângâire a unei aripe de înger pe obrazul picurat de lacrimile suferiței". ,,Ilustrațiile de tip album accentuează ideea poeziei, o susțin cu o umbră, cu o tușă, cu o notă de culoare, crescându-i valoarea, indivindualizându-o, astfel că și pictura devine ea însăși un poem al culorii", frumoase aprecieri la adresa unor tinere și autentice talente.

LAZĂR LĂDARIU: ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!", ,,eveniment cultural", ,,poeziile sunt scrise de un ardelean mândru de originea lui, care, dintr-o statornică nostalgie se transfoarmă în final într-un învingător incontestabil". ,,Poezia este scrisă cu sufletul pentru sufletul nostru, are în ea iubire, viață, abandon, speranță", ,,dorul de acasă așteptând să-i trecă", ,,doi artiști și-o împlinire", iar pictura Dorei Groza ,,punte între ea și noi prin intermediul culorii, cuvinte ce ne-au mângâiat sufletul și i-au încurajat pe cei doi să persevereze".

VASILE MUREȘAN, prezentând tablourile din expoziție a făcut următorul comentariu la adresa pictoriței: ,,Arta este floarea spiritului", ,,lucrările ei povestesc, nasc trăiri, emoție autentică", iar prin nota abstractă a picturii sale, cel mai potrivit titlu al expoziției ar fi, ,,Căutându-mă pe mine". Criticul a apreciat și a comentat câteva tablouri, apoi a enumerate momentele de cotitură artistică din viața autoarei, ca și fapul că ea are lucrări avangardiste, moderne, abstracte, toate fiind o formă de exprimare a stărilor și trăirilor sale sufletești.

Manifestarea a fost una de înaltă ținută, modernă, rafinată, care ne-a mâgâiat, înfiorat și înălțat spiritual o clipă din trăirea noastră, prin smeritul și curatul sufletesc al acestor doi tineri talentați și de mare perspectivă.

Lasă un comentariu