La 60 de ani, RĂZVAN DUCAN… CUMPĂRĂ TIMP!

Distribuie pe:

Centrul de Dezbateri Socio-Politice și Culturale „Emil Aurel Dandea", cu temeinicie „păstorit" de cunoscutul cărturar prof. Dimitrie Poptămaș, a găzduit, luni, 26 iunie, un eveniment cultural pe care l-am caracteriza, în primul rând, ca o întâlnire plasată sub semnul nobil al prieteniei adevărate, durabile, loiale și statornice.

…Întrucât, după cum remarca dr. Nicolae Băciuț, „trecut-au anii" și pentru Răzvan Ducan, poetul târnăvenean a fost invitat de prieteni, „să se destăinuie" publicului târgumureșean, de la înălțimea celor 60 de ani, împliniți zilele acestea, după ce o reuniune similară a avut loc la finele săptămânii trecute, în urbea natală a sărbătoritului.

Evenimentul de luni, derulat sub genericul „Răzvan Ducan - 60", a fost rezultatul colaborării dintre Direcția Județeană pentru Cultură Mureș (director - dr. Nicolae Băciuț) și Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI (președinte: scriitorul și publicistul Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber"), surpriza constituind-o prezența tânărului Darie Ducan („așchia nu sare departe de tăietor"), cel mai tânăr membru al Uniunii Scriitorilor din România, actualmente doctorand la Universitatea Sorbona din Paris, și… fiu al tatălui său.

Prezentând un „portret al artistului" în… adolescența senectuții, dr. Nicolae Băciuț îl caracteriza drept „cel mai bun produs al culturii târnăvenene, o biografie exemplară, un talent autentic, manifestat plenar în poezie, jurnalistică, monografii, istorie locală, sport, un publicist harnic, riguros și minuțios în modul de a se documenta; un autor liric a cărui poezie, plasată sub semnul lui Eminescu, respiră frumusețe, simplitate și o mare diversitate a reliefului poetic". Un autor și un creator de cultură, în fine, care „a dat totul pentru Târnăveni, iar Târnăveniul nu i-a dat nimic". Revista „Vatra veche", în schimb, a precizat editorul acesteia, dr. Nicolae Băciuț, i-a dedicat un consistent și bine documentat supliment, un album fotografic apărut la Editura Nico, Răzvan Ducan - 60 completând exercițiul de admirație al editorului. Tot la „Vatra veche" a apărut, recent, sub semnătura lui Nicolae Băciuț, cartea de interviuri Dus Întors. Răzvan Ducan, o radiografie a principalelor repere biografice și publicistice ale scriitorului, transpuse în dialoguri despre viață, patriotism, politică și tot ce înseamnă implicarea poetului în viața cetății.

Despre Cumpăr timp, noua carte de versuri a oaspetelui sărbătorit, volum lansat în cadrul manifestării de luni, a vorbit Mariana Cristescu, senior editor, șef secție Cultură la cotidianul „Cuvântul liber". Plasând, lapidar și precis volumul sub genericul „Între a fi și a trăi", scriitoarea descoperă în Cumpăr timp „o carte în carte, în care fiecare vers este o facere, o desfacere, o re-facere, o înmulțire de sensuri și de metafore, un manifest cu adresabilitate publică în care autorul pledează pentru angajare, neastâmpăr și neîntreruptă căutare".

…Timp, naștere, iubire, moarte, peisaje ale sufletului, „teritorii secrete ale cuvântului" - sunt toate acestea, remarca poetul Lazăr Lădariu - ecouri ale unei voci poetice puternice, distincte, „gânduri profunde, îndemnând la meditație, o poezie de fiecare dată însoțită de profunda bucurie a altei nașteri".

Creând - după cum remarca Nicolae Băciuț - „front comun" cu părintele său în acest moment aniversar, Darie Ducan (junior) și-a prezentat ultimele apariții editoriale: Dublin. Valsuri. Moire (Editura „Vatra veche", 2017), Marielnic urmat de 33 de Variațiuni pe teme din Pripealele lui Filothei de la Cozia (Editura Nico, 2016), Poetrii (poeziile sale „de duminică", tipărite la „Vatra veche", fondurile realizate din vânzări urmând a fi donate pentru ridicarea Catedralei Neamului) și, nu în ultimul rând, Părintar , un volum de „dialoguri la distanță" (Paris - Târnăveni) între tată și fiu, o lecție de iubire filială / paternă în care interlocutorii - mărturisea Darie Ducan - „s-au scos, reciproc, din sărite, prin întrebări și răspunsuri" despre ei doi și despre relația lor cu lumea, într-o confruntare de idei, viziuni și concepții, pe parcursul cărora - la o grabnică răsfoire a volumului - nu o dată, din punct de vedere al actului creator, fiul (cum ar fi spus regretatul profesor de la Filologia clujeană, Liviu Petrescu) devine tatăl tatălui său. O carte extrem de interesantă, cu certe trimiteri la tehnicile literare ale lui James Joyce. („Un poet remarcabil, tânăr și copleșitor, Darie Ducan continuă opera de familie a tatălui său, Răzvan Ducan, poet și gazetar de prestigiu, din Târnăveni. Dumnezeu a dat acestei familii suficientă vocație pentru a întemeia o literatură" - definiția îi aparține poetului Adrian Păunescu, alte adăugiri fiind de prisos.)

Un cuvânt de „laudatio" la adresa celui sărbătorit a susținut președintele filialei mureșene a Ligii Scriitorilor Români, prof. Mircea Dorin Istrate, insistând asupra activităților de animator socio-cultural desfășurate de Răzvan Ducan în calitatea pe care a deținut-o, aceea de director al Casei de Cultură din Târnăveni, perioadă de mare efervescență artistică, materializată în simpozioane, expoziții, lansări de carte, spectacole etc. O Diplomă de Excelență din partea Ligii și o Diplomă de Suflet le-au fost înmânate lui Răzvan, respectiv lui Darie Ducan.

„Nu vreau să fiu altul decât cel care sunt cu adevărat" a spus, în încheierea manifestării, Răzvan Ducan, mulțumindu-le prietenilor, publicului prezent și, nu în ultimul rând, doamnei Carmen, prezență elegantă, discretă și - „cu două pietre tari" în casă - soție și mamă răbdurie, o… părere de lacrimă sclipindu-i, parcă, în colțul ochilor.

…Sau… al sufletului?

Lasă un comentariu