LA ROMA, PE URMELE LUI BADEA CÂRȚAN... ,,Nu uita că ești român!/ Că tatăl tău a fost cioban/ Bunicul tău a fost Traian/ Și-n țara asta te-ai născut să fii stăpân!"

Distribuie pe:

La Blouse Roumaine a avut inițiativa de a sărbători ziua de 24 iunie - de Sânziene și Ziua Internațională a Iei. Astfel, i-a provocat pe toți românii împrăștiați în lume, dar și din România, să îmbrace o ie și să se fotografieze.

Este extraordinar că, bunicile și străbunicile noastre ne fac să ne adunăm noi, românii, peste mări și țări. Ziua Universală a Iei tradiționale românești a ajuns să fie sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de către românii de pretutindeni. În acest mod, promovăm costumul național autentic și valorile noastre românești. Dacă acum 30 de ani, lumea se uita ciudat la cei care promovau porturile naționale, acum există o abundență de ii, și toată lumea își dorește una.

Indiferent de regiunea geografică din care provine, o ie spune o poveste. Motivele tradiționale care fac ca o bluză aparent banală să devină o adevărată operă de artă sunt încărcate de simboluri profunde.

În acest sens, Ziua Universală a Iei reprezintă un prilej de a ne aminti rădăcinile culturale și de a le recunoaște cu mândrie. Mândrii că sunt români, îmbrăcați în straie populare, specifice zonei județului Mureș, membrii grupului vocal „Doruri Mureșene" din Nazna, Grupul Folcloric „Graiul Câmpiei" - Sărmașu și grupul „Junii Hetiurului" au sărbătorit împreună cu numeroși artiști de muzică populară din Italia, România și din Basarabia la Roma. La evenimentul organizat de Asociația „Spirit Românesc" , duminică, 25 iunie a.c., la teatrul Mitreo Arte Contemporanea din Roma, a participat dl Ionuț Florin Urs - viceconsul la Ambasada Română din Italia.

Dna Maria Bogdan, inițiatoarea evenimentului, aflat la cea de-a IV-a ediție, a declarat în exclusivitate pentru cotidianul „Cuvântul Liber": „Roma a fost îmbrăcată în ii din toate zonele României, de românii care muncesc la Roma de peste 10 ani. Suntem la a IV-a ediție a acestui frumos eveniment. A pornit de la o idee... noi suntem mândrii că suntem români, chiar dacă suntem plecați departe de casă. Nu pierdem ocazia ca la evenimentele românești să ne punem o ie, un tricolor, mândri de a arăta tuturor bogăția națională. Astăzi a fost un eveniment de excepție, mulțumim invitaților noștri din județul Mureș - Nazna, Sărmaș, Hetiur, tuturor care au venit din România. Apreciem efortul fizic, dar și financiar pe care l-au făcut pentru a ajunge și prezenta momente inedite în program."

Grupul vocal din Nazna, „Doruri Mureșene"- alcătuit din următorii membrii: Violeta Teban, Belean Aurel, Belean Aurica, Theodora Fodor, Kereches Tudor, Savu Maria, Toma Susana, Danciu Dumitrița Laura, Danciu Bogdan, Danciu Alin Florin, Man Bogdan, Man Diana, Man Teodora Maria, a bucurat și înveselit asistența cu un mănunchi de cântece populare ardelenești. Vârsta membrilor este cuprinsă între 3 și 79 de ani.

Savu Maria, din Nazna, cea care a lansat invitația de participare a grupului vocal ,,Doruri Mureșene", a mărturisit că și-a îndeplinit visul, acela de a participa și consătenii ei la manifestări de suflet și simțire românești. Prestația grupului, răsplătită cu îndelungi aplauze, o determină să fie optimistă și pentru edițiile viitoare și alte manifestări desfășurate împreună cu frații din diaspora.

Dna Dinuca Burian, coordonatoarea, grupului folcloric „Graiul Câmpiei" a ținut să-și exprime astfel sentimentele:

„Respect și prețuire celor prezenți, pentru efortul și dorința românilor din Italia de a-și păstra și afirma identitatea românească. Mulțumim doamnei Maria Bogdan pentru organizarea acestui eveniment, a fost sărbătoare românească deosebită.

Mă bucur că am participat la această sărbătoare unde am uitat de oboseală și stres, a fost o zi plină de cultură și tradiție românească. Am petrecut împreună prin muzică, dans și poezie, au fost expuse bucate tradiționale din diferite zone ale României. De menționat faptul că nu a lipsit din decor cămașa românească, au fost expuse zeci de cămăși din diferite regiuni ale țării. Grupul nostru a fost reprezentat de: Socaciu Iuliana, Steluța Roșca, Claudia Vărzar, Cenan Olivia, Socaciu Delia, Roșca Bianca, Cenan Rebeca, Vărzar Maria, Vărzar Andrei, Socaciu Alexia și Olivia Cenan, pe care îi felicit pentru momentul artistic prezentat și le mulțumesc.

Un moment emoționant a fost ziua de luni, Ziua Drapelului Național, sărbătorită pe 26 iunie, când ne-am plimbat cu tricolorul românesc pe străzile Romei.

Am fost onorați de această invitație, într-un fel, Italia este oarecum și țara strămoșilor noștri pentru că nu trebuie să uităm, Decebal și Traian sunt cei care au întemeiat neamul nostru românesc. Gânduri bune și urări de sănătate, împliniri și bucurii tuturor!"

Grupul „Junii Hetiurului" are în componență membrii cu vârsta cuprinsă între 13-18 ani și au prezentat o suită de dansuri de pe Târnave: învârtita, fecioreasca fetelor, încheind cu cântecul „Așa-i românul". Din grup fac parte: Balu Rareș, Cușnir Carmen Maria, Balu Denisa, Theis Andi, Varvara Ștefania Alexandra, Bogolea Mihăiță, Barabas Raul, Faur Iulia, Titi Jurgen, Aron Manuela, Denisa Cușnir, Mihai Manuel, Dumitrache Raluca, Rohan Andrei, Pușcaș Oana, Bolgar Robert. Au fost susținuți și însoțiți la Roma de către părinții: Balu Oana și Dionisie, Rohan Nicoleta și Sorin, Stoinoiu Nela, Dumitrescu Simona și Cușnir Nicoleta. Ei datorează prezența la eveniment dnei Valentina Cușnir.

Spunea cineva că ia românească ar putea fi brandul de țară al României, lucru cu care sunt cu totul de acord.

Prezentă la eveniment, am reușit să sărbătoresc și eu Ziua Internațională a Iei. Am așteptat cu nerăbdare acest moment și m-am bucurat foarte mult când m-am văzut îmbrăcată în ie, pe urmele lui badea Cârțan. Văzând micile vedete cum au cântat sau au jucat românește, au spus poezii, îmbrăcate în straie populare, pot spune că istoria e vie, se scrie, generațiile tinere vin din urmă.

Acest eveniment, care are în centru o bluză veche de sute de ani, a avut un mare succes și pentru că ne oferă un strop de eternitate și identitate, dar mai ales pentru că ne unește în loc să ne despartă.

Lasă un comentariu