IDEOLOGUL REVOLUȚIEI DE LA 1848

Distribuie pe:

În organizarea Societății Cultural-Patriotice „Avram lancu", Filiala Târgu-Mureș, și a Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, miercuri, 28 iunie 2017, a avut loc expunerea despre marele om al Revoluției Române de la 1848 - Simion Bărnuțiu.

Pentru început, a fost intonat Imnul Național și Marșul lui Iancu, după care președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Târgu-Mureș, Ioan Berța, a vorbit despre cel care a fost ideologul Revoluției Române, arătând că „merită ca personalitatea lui Simion Bărnuțiu să fie elogiată și scoasă la vedere…"

După acest discurs a urmat doctor Ana Hancu, cercetător științific, care, printr-o expunere clară și bine documentată, a scos în relief personalitatea lui Simion Bărnuțiu. Pentru început vorbitoarea a arătat că a încercat să-l aducă mai aproape pe Simion Bărnuțiu pentru că, „nu multă lume știe că Simion Bărnuțiu a avut o legătură directă cu Târgu-Mureș". Lucrarea prezentată a avut mai multe părți: școala, copilăria, studiile, apoi a fost pusă în evidență contribuția lui Simion Bărnuțiu ca revoluționar român care dorea ca românii să fie liberi. Așadar, Simion Bărnuțiu își punea întrebarea „Ce trebuie să facă românii?". El spunea că în primul rând românii trebuie să respingă uniunea, până când națiunea nu va fi constituită și organizată pe temeiul libertății și egalității, să proclame și independența națiunii române, să aibă reprezentare proporțională în dietă.

Simion Bărnuțiu a fost și un bun orator pentru că a vorbit la multe adunări la Blaj, iar cea mai cunoscută cuvântare este cea care îndemna la Unitate: „Țineți cu poporul toți ca să nu rătăciți pentru că poporul nu se abate de la natură, nici nu-l trag străinii așa de ușor în partea lor cum îi trag pe unii din celelalte clase care urlă împreună cu lupii și sfâșie pe popor împreună cu aceștia."

Simion Bărnuțiu fost ales în diferite funcții, ca jurist, profesor etc. Cea mai importantă funcție, ca revoluționar, a fost cea de președinte al Consiliului Național Român și care cheamă la colaborare cu maghiarii pentru „apărarea împăratului și Constituției, făcând distincție între fracțiunea revoluționară și națiunea maghiară".

Ideologul Revoluției Române a avut și două atentate la viața sa, dar a scăpat, iar după multe peregrinări prin țară se retrage o perioadă la Sibiu.

După o viață zbuciumată, acest mare om al românilor se stinge din viață la vârsta de 56 de ani, iar pe crucea de mormânt sunt scrise trei cuvinte: „Libertate, egalitate, frăție".

Momentul poetic a fost susținut de Mircea Dorin Istrate, Silviu Rațiu și Sergiu Antoanel Man.

Lasă un comentariu