DEPENDENȚELE VICIOASE POT FI DEPĂȘITE!

Distribuie pe:

De multe ori, suferințele de moment sunt compensate prin comportamente deficitare (dependențe), care sunt, în sine, un mecanism de apărare. Însă, dacă acest mecanism de apărare continuă să existe și dincolo de scopul său punctual, atunci se declanșează, prin comportamente repetitive, dependențe extrem de dăunătoare pentru viața și sănătatea noastră.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, citată de descopera.ro, dependențele apar din cauză că unele persoane resimt un gol interior, precum stima de sine scăzută sau lipsa iubirii din partea persoanelor apropiate, iar aceste carențe încearcă să le împlinească prin mijloace exterioare.

După lungi perioade de introspecție, persoana în cauză va ajunge să creadă că nimic din ceea ce îi oferă corpul, propriul sine, viața proprie nu reușesc să îi satisfacă nevoile, dorințele și așteptările. Astfel, va monitoriza alternativele și, într-un moment de slăbiciune, probabil și din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide că doar mijloacele exterioare o pot ajuta.

Acela este punctul critic în care multe persoane pot genera dependențe de ordin psihologic și fizic, ambele tipuri fiind la fel de periculoase. Dacă dependența psihică se referă la dorința compulsivă de a consuma anumite substanțe sau de a repeta anumite comportamente pentru a obține starea de bine, dependența fizică se referă la apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentului adictiv, precum se întâmplă în timpul sevrajului.

Psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că, în funcție de factorul declanșator, se poate anticipa și tipul de adicție sau dependență care poate fi generat, explicând:

- Atunci când resimțim lipsa de iubire, poate apărea dependența de mâncare;

- În momentul în care ni se resping unele dorințe sau le autorespingem, există șanse mari să devenim dependenți de dulciuri;

- Prin reprimarea emoțiilor poate apărea dependența de fumat;

- Lipsa de acceptare, de apreciere și de încredere în sine sunt factori favorizanți pentru dependența de jocuri de noroc;

- Atunci când nu ne găsim locul în societate, în propria viață, și încercăm să fugim de realitate în căutarea unei lumi mai bune, se consolidează un fundament favorizant pentru apariția dependenței de droguri sau de alcool.

Pentru a ieși din capcana minții noastre, care ne tot bombardează cu mesaje negative, că nu suntem iubiți și că avem nevoie de stimuli externi pentru a fi fericiți, psihologul citat ne sfătuiește că trebuie să parcurgem câteva etape foarte importante, prima dintre ele fiind conștientizarea și acceptarea faptului că există o situație deficitară, respectiv instalarea unei dependențe. Următoarele etape sunt căutarea unui ajutor specializat și urmarea pașilor terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsiv.

„La ora actuală, una dintre cele mai eficiente metode, prin care poate fi combătută dependența, este recadrarea. Prin această metodă, o situație (un comportament), privită din altă perspectivă, poate aduce o interpretare diferită, respectiv o emoție diferită. Spre exemplu, un simplu gând: dacă spun celorlalți că mi-e teamă de un lucru, vor crede că sunt o persoană slabă. Acesta este un gând foarte dăunător, care va conduce inevitabil la un drum greșit. Prin metoda recadrării, persoana în cauză va conștientiza că nu are de ce să se teamă, iar acel gând negativ va fi transformat într-un gând constructiv, de genul: dacă spun celorlalți că mi-e teamă de un lucru, aceștia vor fi bucuroși să interacționeze cu o persoană sinceră, se vor simți relaxați și înțeleși (pentru că au și ei fricile lor) și vor fi mai deschiși să comunice și poate chiar să găsim împreună soluții pentru starea de bine!", ne sfătuiește psihologul Laura Maria Cojocaru.

 

Lasă un comentariu