De ce îți face bine să fii optimist?

Distribuie pe:

Faptul că te aștepți să ți se întâmple lucruri bune îți poate îmbunătăți starea de sănătate și chiar îți prelungește viața, e de părere dr. Suzanne Segerstrom, cercetătoare americană, autoarea cărții Breaking Murphy's Law (încalcă legile lui Murphy). Iată care sunt principiile ei despre optimism și ce recompense așteaptă:

1) Încrederea în viitor întărește sistemul imunitar.

„Atunci când cercetătorii analizează persoanele care suferă de afecțiuni medicale similare, ei pot prevedea cine va trăi mai mult: cel care simte că starea sa de sănătate este mai bună. Există un aspect foarte important legat de acest sentiment de bine, chiar dacă ești bolnav (sau, poate, cu atât mai mult în acest caz). De asemenea, se pare că optimismul te ajută în lupta împotriva stresului.

Am studiat timp de 16 ani studenții din primul an de la Drept.

Era un grup de persoane foarte stresate, dar, atunci când nivelul de optimism al unui student creștea cu un punct pe o scală de la unu la cinci, reacția sistemului său imunitar la un virus injectat se îmbunătățea cu 20%.

2) Optimismul te determină să fii mai activ.

„Este cunoscut faptul că anxietatea și alte emoții negative nu fac bine organismului, în special sistemului imunitar și celui cardiovascular, iar faptul că ai un caracter optimist pare să te protejeze împotriva stresului. În plus, cercetările au demonstrat că cei care sunt optimiști în legătură cu viitorul lor se comportă diferit. Fac mai multe exerciții fizice, au șanse mai mici să fumeze și adoptă o dietă mai sănătoasă. Și, dacă se îmbolnăvesc, sunt mai capabili să participe activ la tratament. Am văzut acest lucru și în cazul meu. Aveam dureri de spate din cauza artritei, dar cred că faptul că eram dispusă să fac tot ceea ce trebuie m-a ajutat foarte mult."

3) Nu ești fericit? Nu-ți face griji!

„Fericirea este doar un sentiment. Optimismul este o convingere, aceea că viitorul tău se va dovedi a fi unul bun. Fericirea poate fluctua foarte mult, dar o dispoziție optimistă este, de obicei, destul de stabilă. Dacă nu ești optimist, poți încerca să creezi un lanț de «evenimente pozitive». Lucrurile bune se întâmplă tuturor, dar, de cele mai multe ori, pesimiști nu le observă. Dacă îți faci timp câteva minute pe zi să scrii cel puții trei lucruri pozitive care ți s-au întâmplat, te vei aștepta să ți se întâmple mai des lucruri bune. Sau, în loc să încerci să fii mai optimist, fă ceea ce fac persoanele optimiste: străduiește-te să îți îndeplinești scopurile. Fiecare realizare ar trebui să te ajute să speri că și în continuare ți se vor întâmpla lucruri bune. Diferite studii au demonstrat că optimiștii...

• sunt cu 9% mai puțin predispuși la boli de inimă

• există doar 77% șanse să fie respitalizați după intervenții chirurgicale de amploare

• au o tensiune arterială cu cinci puncte mai mică, în medie

• trăiesc, în medie, cu nouă ani și jumătate mai mult."

Mineralele: sănătoase sau periculoase?

O nouă teorie susține că excesul a două minerale, fier și cupru, poate fi una din cauzele bolii Alzheimer, dar și ale bolilor de inimă. „Aceste minerale sunt esențiale pentru o stare de sănătate bună, dar, în exces, pot distruge oxidanții din celule, crescând riscul de îmbolnăvire", explică dr. George J. Brewer, de la Universitatea Michigan. Deseori, persoanele de peste 50 de ani își încarcă organismul cu aceste minerale, dar experții sunt de părere că trebuie să luăm măsuri pentru a scădea consumul acestora.

• Reconsideră-ți obiceiul de a lua multivitamine.

De obicei, multivitaminele create pentru adulții de peste 50 de ani nu au fier, dar „este aproape imposibil să găsești unele care să nu aibă cupru", spune dr. Brewer. Cel mai bine ar fi să nu iei multivitamine dacă nu ți-au fost prescrise de medic.

• Nu bea din primul jet de apă de la robinet.

Din ce în ce mai multe case au montate țevi din cupru. Cele mai noi de cinci ani pot elibera cupru în apa de la robinet.

• Mănâncă mai puțină carne roșie.

Poți depăși ușor limita de fier recomandată dacă mănânci carne bogată în fier, cum sunt carnea de vită, porc sau miel. Limitează-te la două sau trei porții pe săptămână.

 

 

Lasă un comentariu