VISELE - LIMBAJUL IMAGINILOR SUFLETULUI

Distribuie pe:

Visele sunt limbajul sufletului sau al ceea ce considerăm noi că acesta reprezintă. Originea lor este necunoscută și, dacă nu le reținem, le pierdem, fiind mai săraci cu o amintire sau cu anumite indicii care ne-ar putea ajuta să ne rezolvăm mai bine problemele. Psihologii și psihanaliștii ne sfătuiesc să avem pe noptieră un creion și o coală de hârtie, pentru a nota ce am visat, cu scopul ca o persoană specializată în acest domeniu, spre exemplu un psihoterapeut, să desprindă din visele noastre angoasele care ne împovărează psihic. În cadrul cercetării științifice a viselor, în ultimele decenii au fost întreprinse multe experimente pentru cercetarea, atât a proceselor fiziologice din timpul somnului, cât și a visului. La aceste experimente nu a fost luată în considerare latura psihică a visului. În orele-cheie ale visului, relevate prin intermediul encefalogramei (EEG), s-a creat posibilitatea efectuării unor teste. Persoanele supuse experimentului au fost chestionate, imediat după trezire, referitor la ceea ce tocmai visaseră. În acest caz, pe capul persoanei supuse experimentului au fost montați electrozi, conectați la un calculator, ce poate reprezenta traseele curenților cerebrali.

Reprezentarea viselor nu este importantă numai pentru psihologi și psihanaliști, ci și pentru noi înșine, cei care dorim să descifrăm, din vise, simbolurile referitoare la viața noastră. Pentru aceasta nu avem nevoie de nici o encefalo-gramă și de nici un calculator, ci numai de o foaie de hârtie și de un creion, care trebuie să se afle la îndemână lângă patul nostru pentru ca, imediat ce ne trezim, să notăm ceea ce am visat. În definitiv, fiecare dintre noi știe, din experiență, cât de repede dispar aceste imagini care de cele mai multe ori sunt atât de bizare.

CE ESTE VISUL?

Trăirea viselor din timpul somnului este aceeași de milenii numai că, înainte, oamenii nu visau avioane și automobile, ci care cu boi sau care de luptă trase de cai pe câmpul de bătălie. La întrebarea „Ce este visul?" s-a răspuns în mod diferit. În timpurile străvechi, visurile erau considerate drept un mesaj al zeilor, o consecință a durerilor fizice sau o împlinire sperată a dorințelor cotidiene. Imaginile din subconștient au fost interpretate în multe moduri de către preoți, medici, dar și șarlatani. Treptat, aceste interpretări au căpătat o formă serioasă. Visele au fost adunate, comparate și s-a încercat astfel să se afle în ce măsură imaginile din vis, care - așa cum avea să se constate - conțineau simboluri, pot fi interpretate ca orientări pentru viața reală.

Marele merit îi revine neurologului vienez Sigmund Freud care, la începutul secolului al XX-lea, a stabilit o nouă direcție în cercetarea viselor. Metoda sa analitică a dus la apariția noilor concepții referitoare la viața noastră instinctuală și, o dată cu el, a fost consacrată noțiunea de subconștient în psihologie. Freud a introdus visul în psihiatrie și în psihoterapie și a demonstrat că visele reflectă stările noastre sufletești, dacă le interpretăm corect pe baza simbolurilor conținute. Freud a inițiat cercetarea științifică intensivă pentru imaginile bizare care stăpânesc somnul oamenilor. Și dacă așa-numita știință exactă are încă îndoieli, succesele psihanaliștilor și ale psihoterapeuților, obținute din activitatea cu oamenii bolnavi, arată că practicieni ca, spre exemplu, celebrul elvețian, cercetătorul în materie de vise Carl Gustav Jung, sunt mult mai avantajați față de teoreticienii care au întotdeauna ceva de reproșat referitor la tălmăcirea simbolurilor. Deoarece practicienii au acumulat, între timp, experiență bogată, având la bază cunoștințele teoretice, rezultatele din activitatea practică demonstrează că, în vis, subconștientul trimite semnale posibil de decodificat.

 

Lasă un comentariu