Un vaccin ne va pune la adăpost de bolile autoimmune

Distribuie pe:

Cu ajutorul nanoparticulelor, una dintre soluțiile medicale ale viitorului, oamenii de știință au reușit să „păcălească" celulele imunitare să se autodistrugă în cazul bolilor autoimune, caz în care sistemul natural de apărare este hiperactiv.

Rolul sistemului imunitar este acela de a depista cu rapiditate și de a distruge celulele străine, adică orice invadator din mediul extern. De exemplu, în cazul infecției cu o bacterie, moleculele care o învelesc atrag atenția celulelor imunitare, care le percep ca atacatori și care, ca o armată bine organizată, o înconjoară și încearcă să o distrugă. Așa se întâmplă însă în condițiile în care avem un sistem imunitar puternic. Dacă, din anumite motive, imunitatea este slăbită, atunci organismul rămâne vulnerabil în fața infecțiilor.

Când propriile celule devin victime

Există însă și situații în care, din cauza unor defecte genetice, sistemul imunitar atacă celulele proprii ale organismului și astfel se instalează bolile autoimune. Cele mai cunoscute astfel de afecțiuni sunt lupusul eritematos, artrita reumatoidă, tiroidita Hashimoto (afecțiune a glandei tiroide) și diabetul zaharat de tip I, insulinodependent. În cazul diabetului, celulele beta ale pancreasului, care produc insulină, sunt confundate cu invadatorii și, prin urmare, sunt atacate și distruse de celulele imunitare T.

Suprimarea imunității, ineficientă

Oamenii de știință au încercat în nenumărate studii să găsească soluții pentru a combate activitatea excesivă a sistemului imunitar, ca tratament al bolilor autoimune. Una dintre încercări constă în administrarea unor terapii care suprimă sistemul imunitar. Dar această soluție, deși eficientă împotriva bolilor autoimune, s-a dovedit contraproductivă, deoarece astfel, imunitatea devine atât de slăbită, încât nu mai poate lupta nici împotriva adevăraților atacatori, cum sunt bacteriile, virusurile sau celulele tumorale.

Autodistrugerea, o soluție

Oamenii de știință canadieni de la Centrul de Cercetare a Diabetului „Julia ­McFarlane" din cadrul Universității „Calgary", Alberta, au fost primii care au venit cu ideea de a stimula celulele imunitare hiperactive să se autodistrugă. Pentru aceasta, echipa medicului Pere Santamaria a creat un vaccin cu nanoparticule menite să antreneze activitatea unei categorii de celule imunitare împotriva unei alte categorii mai agresive, responsabile pentru instalarea bolilor autoimune. Cercetătorii canadieni au observat că celulele imunitare T se împart în două grupuri: cel al celulelor agresive, care atacă propriile celule ale organismului, și cel al celulelor T slabe, care încearcă să oprească acest proces. Afecțiunile autoimune cum este și diabetul se instalează atunci când celulele T slabe nu fac față numărului mare de celule agresive. De aceea, un vaccin alcătuit din nanoparticule (sfere de mii de ori mai mici decât o celulă umană) menite să crească numărul de celule T slabe în organism ar putea fi un tratament eficient al bolilor autoimune. De fapt, în cadrul studiilor pe animale de laborator efectuate de echipa medicului Pere Santamaria, noul vaccin s-a dovedit eficient în tratarea diabetului de tip I. În etapa următoare, cercetătorii vor iniția teste clinice pe oameni pentru a demonstra eficiența vaccinului în cazul acestui tip de diabet.

 

Lasă un comentariu