Copiii adoptați vor fi sprijiniți să își cunoască părinții biologici!

Distribuie pe:

În prima ședință a Guvernului Mihai Tudose, desfășurată vineri, 30 iunie 2017, a fost aprobată metodologia privind contactarea părinților firești sau a rudelor biologice, accesul adoptatului la informații vizând originile sale și propriul trecut, precum și accesul părinților firești sau al rudelor biologice ale persoanelor adoptate la informații referitoare la persoana adoptată.

Actul normativ stabilește modalitățile concrete de exercitare a dreptului persoanei adoptate de a-și cunoaște originile și propriul trecut, respectiv indicarea modului în care se concretizează sprijinul acordat acestora.

„Este vorba, de exemplu, despre obținerea de informații care atestă realizarea adopției, informații privind identitatea părinților firești, locul nașterii, numele și prenumele anterioare adopției, istoricul personal, respectiv social, familial, medical și traseul instituțional.

De asemenea, persoana adoptată beneficiază de sprijin pentru căutarea părinților firești sau a rudelor biologice, facilitarea contactării părinților firești sau a rudelor biologice, organizarea și pregătirea întâlnirii cu părinții firești sau rudele biologice.

Părinții firești, precum și rudele biologice ale unui copil care se află în procedură de adopție ori pentru care s-a finalizat o procedură de adopție și care își exprimă disponibilitatea de a fi căutați în scopul facilitării punerii în legătură cu adoptatul la solicitarea acestuia pot notifica acest aspect direcției generale de asistență socială și protecția copilului în a cărei rază administrativ teritorială domiciliază.

Notificarea se realizează în scris, se păstrează la dosarul adoptatului și se transmite în copie la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), iar informațiile care atestă adopția pot fi furnizate de către ANPDCA numai persoanelor care au dobândit capacitate deplină de exercițiu.

ANPDCA solicită informații și documente necesare soluționării cererilor formulate de către persoana adoptată sau părinții firești și rudele biologice, de la orice persoană juridică publică sau privată, acestea având obligația de a le pune la dispoziție în termen de 30 de zile de la data înregistrării solicitării.

Totodată, actul normativ reglementează expres și faptul că adoptatul sau, după caz, adoptatorul sau familia adoptatoare pot refuza atât transmiterea de informații, cât și punerea în legătură cu părinții firești sau rudele biologice și pot reveni oricând asupra acestui refuz", se arată în actul normativ.

Totodată, Guvernul precizează că, în prezent, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, persoana adoptată poate solicita și obține informații referitoare la confirmarea adopției, locul nașterii, traseul instituțional și istoricul personal. Identitatea părinților firești sau a rudelor biologice este dezvăluită adoptatului după dobândirea de către acesta a capacității depline de exercițiu în baza unei sentințe judecătorești de autorizare a accesului la informațiile vizând identitatea părinților firești și a rudelor biologice. În cazul în care adoptatul este minor, dezvăluirea acestor informații se poate face numai pentru motive medicale.

Lasă un comentariu