ÎN ATENȚIA INVALIZILOR, VETERANILOR ȘI VĂDUVELOR DE RĂZBOI!

Distribuie pe:

- Interviu cu doamna EUGENIA NEAGOE, directorul executiv al Casei de Pensii Mureș -

- Ce noutăți au apărut în modul de acordare a indemnizațiilor și sporurilor pentru invalizi, veterani și văduve de război reglementate de Legea nr. 49/1991 și de Legea nr. 44/1994?

- În situația în care titularul, la data decesului, beneficia de pensie militară și de drepturi acordate în temeiul Legii nr. 49/1991 și al Legii nr. 44/1994, achitate de casa de pensii sectorială M.A.I., M.Ap.N sau S.R.I., iar soția supraviețuitoare are calitatea de pensionară a sistemului public de pensii se va adresa cu o cerere casei teritoriale de pensii. Casa teritorială de pensii va solicita casei sectoriale de pensii documentele care atestă calitatea titularului de beneficiar al Legii nr. 49/1991 și al Legii nr. 44/1994.

- Cum se procedează în cazul soției supraviețuitoare a veteranului de război?

- Dacă soția supraviețuitoare a veteranului de război beneficiară a unei pensii proprii din sistemul public de pensii optează pentru pensia de urmaș după soțul decedat, pensionar militar și, totodată, în calitate de urmașă, solicită drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 și cele prevăzute de Legea nr. 44/1994.

În acest caz, soția urmașă va adresa casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare a pensiei proprii, iar cererea de acordare a drepturilor de pensie de urmaș precum și urmașă de veteran de război va fi adresată casei de pensii sectoriale în evidența căreia se afla titularul la data decesului.

În situația în care, la data decesului, titularul beneficia de pensie militară și de drepturi cuvenite în calitate de veteran de tăzboi, achitate de casa de pensii sectorială, iar soția supraviețuitoare nu are calitatea de pensionară a sistemului public de pensii, urmașa se va adresa casei de pensii sectoriale în evidența căreia se afla titularul la data decesului.

Dacă titularul, la data decesului, beneficia de pensie militară însă drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 și cele prevăzute de Legea nr. 44/1994 au rămas să fie achitate de casa teritorială de pensii, soția supraviețuitoare a veteranului de război va solicita casei de pensii sectorială pensie militară de urmaș. Pentru acordarea drepturilor cuvenite ca urmașă de veteran de război, casa de pensii sectorială va solicita casei teritoriale de pensii documentele care atestă calitatea titularului de beneficiar al Legii 49/1991 și al Legii nr. 44/1994.

Lasă un comentariu