„SpeoFascination" Expediția speologică

Distribuie pe:

Ministerul Tineretului și Sportului a derulat, prin Casa de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș, expediția speologică „Speo Fascination in Cioclovina".

Acțiunea s-a adresat studenților și tinerilor până în 35 de ani, fiind desfășurată în colaborare cu Asociația Speologică Geoda. Activitatea, ce a avut loc la sfârșitul lunii iunie, a încheiat Cursul de Inițiere în Speologie.

Lectori au fost Cristian Graur - director tehnic al Asociației Geoda/cadru didactic (inițiator) al Școlii Române de Speologie, aflată sub tutela Federației Române de Speologie, și Marius Cigher - președinte al Asociației Geoda.

Au participat, prioritar, cei care au urmat Cursul de Inițiere în Speologie și studenții interesați de mediul speleal.

În programul cursului practic Expediția „Speo Fascination" au fost incluse: traseu spre depresiunea Ponorici - exemplificare relief carstic (forme de suprafață și subteran), printre obiectivele carstice aflându-se dolinele de pe Platoul Triscioare, valea dolinară Cioclovina, depresiunea de contact carstic Ponorici, Avenul Ponorici, Peștera Ponorici, lapiezurile din versantul drept al Depresiunii Ponorici, cu obiectivele antropice viaductul roman, drumul roman și zidul dacic. De asemenea, participanții au urmărit și videoproiecții carstologie și TSA (tehnică speologică alpină). Nu a lipsit nici focul de tabără și cântecele acompaniate la chitară.

Cea de-a doua zi a expediției a cuprins pregătirea turei (prezentare echipament, distribuirea echipamentului individual și colectiv, stabilirea regulilor ce trebuie respectate în subteran), traseu spre Peștera Cioclovina cu Apă, intrarea în subteran (exemplificarea morfologiei subterane, elemente de hidrologie subterană și de topoclimat subteran, exersarea unor tehnici de deplasare în subteran (ramonaj, cave river trekking, escaladă la liber), fotografie subterană, elemente de prim-ajutor, realizarea unui punct cald. Programul a inclus și concursuri (test grilă) cu profil carstologic și speologic, de abilitate sportivă, ,,trecerea strâmtorii", abilitate tehnică, noduri, jocuri distractive, precum și un traseu spre vârful Tafla (pentru semnal telefonic), după cum ne spunea Simion Gergely, director al Casei de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș.

În încheierea expediției, a avut loc festivitatea de premiere, acordarea diplomelor și jocuri distractive.

Lasă un comentariu