Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferencz, a pierdut procesul privind arborarea însemnului secuiesc la Primăria Sovata!

Distribuie pe:

Presa susținută de UDMR mă acuză, ori de câte ori iau poziții în numele respectării Constituției României și a legilor țării, că aș fi naționalist extremist și „antimaghiar", ba chiar că aș instiga la conflicte interetnice. Pentru unii jurnaliști, pe post de mercenari udemeriști sub acoperire, într-o judecată obtuză, partizană, doar majoritatea trebuie să respecte minoritatea (nu și invers), făcându-i concesii, asumând discriminări pozitive, închizând ochii la încălcarea legislației în vigoare, într-o perpetuă super-ofertă de toleranță și prostie…

Dacă eu sunt naționalist extremist doar pledând pentru constituționalitate și egalitate în fața legilor pentru toți cetățenii României, indiferent de etnia acestora, să-i judecăm împreună, după măsura faptelor, pe adevărații instigatori ai conflictualității în relațiile interetnice…

Actualul președinte al Consiliului județean Mureș, Peter Ferencz, este nimeni altul decât fostul primar al orașului Sovata. În mandatul meu de prefect al județului Mureș, l-am atenționat oficial pe acest primar să coboare însemnul „Ținutului Secuiesc" care era arborat nelegal pe clădirea Primăriei Sovata. Mi-a răspuns că nu poate, întrucât un secui extremist păzește permanent „drapelul", înarmat cu un topor, și că nu vrea să-l provoace. Evident, m-am adresat instanței de judecată care l-a obligat pe Peter Ferencz să coboare respectivul însemn nelegal de pe clădirea Primăriei.

Primarul în cauză a recidivat însă, iar în data de 30 octombrie 2015, actualul prefect al Județului Mureș, Lucian Goga, la rândul său l-a chemat în judecată pe primarul Orașului Sovata, Peter Ferencz, solicitând:

1. Aplicarea unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, până la punerea în executare, de către debitorul Primarul orașului Sovata, a obligației stabilite prin sentință de a îndepărta însemnul nelegal de pe clădirea Primăriei.

2. Acordarea de penalități în sumă de 1.000 lei/zi de întârziere, până la executarea către debitorul Primarul Orașului Sovata a obligației stabilite prin sentință.

Evident, arborarea „steagului Ținutului Secuiesc" pe sediul unei autorități publice este ilegală, întrucât nu există un temei legal în baza căruia să poată fi arborat un drapel neaprobat și nerecunoscut oficial. Pe de altă parte, arborarea unui drapel precum cel în discuție pe sediul autorităților administrației publice locale aduce atingere ordinii de drept și ordinii constituționale, pentru că arborarea acestuia simbolizează apartenența respectivei autorități la o entitate inexistentă din punct de vedere constituțional.

Pârâtul, Orașul Sovata, prin întâmpinare a solicitat respingerea cererii formulată de reclamant, în motivare arătând că pe clădirile autorității administrației publice locale nu este arborat niciun steag al altui stat, ci doar un simbol al comunității.

Din cercetările efectuate de poliția stațiunii Sovata, comunicate instanței de judecată, rezultă că, dând dovadă de cinism și maxim tupeu, Peter Ferencz a îndepărtat inițial „steagul" de pe clădirea Primăriei, dar mai apoi acesta a fost arborat pe poarta de la intrarea în curtea Primăriei, către str. Trandafirilor.

Prin Sentința nr. 236/25.03.2016 a Tribunalului Mureș s-a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul PREFECTUL JUDEȚULUI MUREȘ, în contradictoriu cu pârâtul PRIMARUL ORAȘULUI SOVATA, PETER FERENCZ, i s-a aplicat pârâtului o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, fiind obligat să plătească reclamantului suma de 200 de lei cu titlu de penalități, până la executarea obligației prevăzute în titlul executoriu, reprezentat de Sentința civilă 3243/19.12.2014 pronunțată de Tribunalul Mureș - Secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

În final, Curtea de Apel Târgu-Mureș, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, respinge prin Decizie definitivă recursul formulat de Orașul Sovata, cu sediul în Sovata, str. Principală nr. 155, județul Mureș, împotriva Sentinței nr. 236/25.03.2016, pronunțată de Tribunalul Mureș, în dosarul nr. 2690/102/2015, ca inadmisibil. Astfel, Instituția Prefectului Mureș a avut câștig de cauză.

Adresez felicitări, pe această cale prefectului Lucian Goga și Serviciului juridic al Instituției Prefectului Mureș, pentru că și-au făcut datoria cu cinste și profesionalism veghind curajos la respectarea legislației în vigoare! Rămâne să vedem la ce sumă a ajuns cuantumul amenzii pentru fostul primar Peter Ferencz, care nu a respectat la timp sentința judecătorească privind îndepărtarea însemnului nelegal de pe clădirea Primăriei. Pe surse neoficiale am aflat că amenda s-ar ridica la cca 100.000 de lei. Adică, după faptă și deplină „răsplată"!

 

 

Lasă un comentariu