Pe drumul reîntoarcerii... la Fălticeni

Distribuie pe:

Au moldovenii, poate mai mult decât ceilalți români, un cult aparte pentru locul natal, un fel de patriotism local cu care se mândresc ori de câte ori au ocazia să o facă.

Profesoara pensionară Viorica Turcu din Iernut ne-a făcut o frumoasă surpriză cu tema propusă pentru luna iunie la Astra: Personalități ilustre ale târgului moldovenesc Fălticeni. Tocmai mă pregătisem să-I dau replica pe măsură cu personalitățile Năsăudului, dar doamna profesoară nu mi-a oferit acest prilej. Cu ascunsă mândrie de fălticeneancă, a prezentat succint istoricul orașului și a scos în evidență doar două dintre personalitățile Fălticeniului: sculptorul Ion Irimescu și actorul Grigore Vasiliu Birlic.

Fălticeni este un municipiu din județul Suceava, cu o populație de numai 25.000 de locuitori, dar care se remarcă prin numărul ridicat de oameni de cultură și oameni de știință români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraș. Este situat pe șoseaua europeană E85 la o distanță de 25 km de municipiul Suceava și 80 de km de municipiul Roman.

George Călinescu situa Fălticeniul între cele mai bogate tezaure spirituale ale poporului român, după București și Iași. Orașul se mândrește cu 16 academicieni, 12 generali, 60 de doctori în știință și cultură. Nume ca Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Horia Lovinescu, Nicolae Labiș, Constantin Ciopraga, Matei Milo, Alexandru Lambrior, Ion Irimescu, George Vasiliu Birlic și multe altele sunt rostite cu mândrie nu numai de către cei din partea locului, ci de către toți românii.

Dintre multele nume de oameni iluștri, propunătoarea noastră a ales, de data asta, doar două: Grigore Vasiliu Birlic și Ion Irimescu, un actor și un sculptor. De ce ? Pentru că - presupunem noi - amândoi au făcut parte din prima promoție a Liceului „Nicu Gane " din Fălticeni.

Birlic, pe numele real Grigore Vasiliu, și-a încercat norocul de șapte ori la Conservator până a fost admis. În mod ironic, tocmai defectul din cauza căruia a fost respins (peltic și bâlbâit) a devenit marca sa și l-a ajutat mai târziu să cunoască celebritatea. Birlic este un nume sinonim cu teatrul românesc de comedie. S-a născut pe 24 ianuarie 1905 , la Fălticeni și s-a stins pe 14 februarie 1970, la București. Interpretul celor 13 personaje din I.L Caragiale și ale altora s-a bucurat de aprecierile publicului și autorităților vremii.

Ion Irimescu (1903- 2005) este unul din marii artiști români ai sec. al XX-lea. Creator în toate genurile, de la studii la basoreliefuri (Leda și Lebăda, Întoarcerea la muncă, Odihna) și la sculptură monumentală (1907, Brâncuși, Lupeni 1929, Octav Băncilă) Ion Irimescu excelează în portretistică (Autoportret, G. Enescu, Dinu Lipatti, Corneliu Baba). Cu bronzul din statuia lui Stalin a realizat statuia lui Sadoveanu.

În 1975, marele sculptor face orașului Fălticeni o impresionantă donație cu care se va constitui Muzeul Ion Irimescu, cel mai mare muzeu de autor din țară. La 27 februarie 2003, Academia Română îl sărbătorește cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.

Loc al copilăriei și adolescenței, Ion Irimescu alege Fălticenii ca antecameră a veșniciei. Aici își doarme somnul de veci, alături de părinți și de soție, în cimitirul bisericii Oprișeni, biserică pe care o zugrăvise în 1926 pe când era student.

Iată „drumul întoarcerii". Toți ne naștem undeva. Colindăm lumea, mai mică sau mai mare , iar apoi ne întoarcem de unde am plecat. Măcar cu gândul și comoara ce o purtăm în suflet. Doamna profesoară s-a întors cu gândul la ai săi, aducându-le un frumos omagiu.

Colegii Monica Pop, Elena Slev, Ovidiu Cormoș, Sever Pop și Rudy Moca au apreciat frumoasa expunere a doamnei profesoare Viorica Turcu, completată cu imaginile prezentate de aceeași inimoasă bibliotecară Dana Gurghean.

Foto: Prof. Viorica Turcu vorbind artriștilor iernuțeni

Lasă un comentariu