Anul trecut, românii au citit 38,2 de milioane de cărți!

Distribuie pe:

Din raportul emis de Institutul Național de Statistică privind activitatea principalelor unități cultural-artistice (biblioteci, muzee și colecții publice, instituții și companii de spectacole sau concerte, edituri, cinematografe), reiese că, în anul 2016, 3,4 milioane de utilizatori activi ai bibliotecilor au citit 38,2 milioane de cărți, media fiind de 11 volume pe uitilizator.

Rețeaua bibliotecilor funcționale a fost formată dintr-un număr de aproximativ 10.000 mii de unități, din care 3.581 în mediul urban, cu un fond de carte de 125,3 milioane volume (76,2% din fondul național de carte disponibil în biblioteci), și 6.251 în mediul rural, cu un fond de carte mult mai mic decât cel din mediul urban, respectiv sub 40 milioane volume.

Raportul INS mai evidențiază faptul că publicul larg are acces la rețeaua de biblioteci în toate zonele țării, la o bibliotecă publică revenindu-i, în medie, 8,6 mii locuitori.

În ceea ce privește personalul care deservește bibliotecile (inclusiv cel din bibliotecile școlare), acesta este format din 10.844 persoane, 91,5% din acesta fiind personal de specialitate.

 

Lasă un comentariu