Retrocedările frauduloase, o temă de larg interes pentru transilvăneni

Distribuie pe:

După câteva teme de interes național, iată că Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu" împreună cu Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI a organizat miercuri, 5 iulie 2017, o conferință deosebit de interesantă pentru transilvăneni și nu numai. Este vorba despre conferința intitulată „Particularități istorice și juridice ale restituirilor de proprietăți în Transilvania."

Pentru a vorbi despre această temă interesantă a fost invitat profesorul universitar emerit doctor, Ioan Sabău-Pop, care deține și funcția de președinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Conferința a început cu Imnul Național și Marșul lui Iancu, după care președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Filiala Târgu-Mureș, Ioan Berța, a propus un moment de reculegere în memoria celui care a ocupat mult timp funcția de secretar al Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Gheorghe Oros și care a fost un mare român. După acest moment a anunțat subiectul zilei, care este un subiect interesant. „Tema o cunoașteți foarte bine și eu citesc pe dumneavoastră interesul. Vin și propun ca prima dată să dăm cuvântul specialistului, pentru că prea puțini se încumetă, prin curajul de care ar trebui să dea dovadă, să dea răspunsuri sau chiar să propună spre dezbatere un subiect ca acesta. Or, domnul profesor universitar este unul din cei care nu țin cont de alte sentimente decât de adevărul care trebuie spus."

În continuare profesorul universitar Ioan Sabău-Pop a vorbit celor prezenți despre revendicări de proprietăți și restituiri în Transilvania, dar asemenea probleme sunt în toată țara. Expunerea a avut mai multe părți din care amintim pe scurt: „Contextul istoric în care a apărut problema «optanților»", „Repere de desfășurare ale procesului optanților și hotărârile adoptate". Din primul capitol redăm cele spuse de marele om politic Nicolae Titulescu, la 20 aprilie 1923: „În pledoaria sa a demonstrat enormitatea prevederilor Ungariei, numindu-le «imposibilitate amorală», dublată de imposibilitatea financiară pentru că cererea de plată în aur depășește de peste 2 ori și jumătate cifra totală a bugetului român. Titulescu a adus argumente decisive atunci când a învederat textual că România are perspectiva unei economii moderne, că «a căutat să imprime legislației agrare un caracter obiectiv ca semn al unei dreptăți severe poate, dar dreptate egală pentru toți.»"

Din cel de al doilea capitol al prezentării făcute miercuri, 5 iulie 2017, spicuim următoarele: „Readucerea în actualitate a pretențiilor de proprietate după 1990 de către urmașii «optanților» este o eroare cu atât mai gravă cu cât există voci și autorități ale Statului Român care găsesc aplicabile legile de restituire și în cazul acestora."

Lasă un comentariu