No comment - Taxa pe slănină

Distribuie pe:

„Dați-mi - le spuse tovarășa învățătoare copiilor - un exemplu de frază în care să folosiți expresia Asta ne mai lipsea!". „Săptămâna trecută, zise Mărioara, din cauza vântului, s-a prăbușit acoperișul casei și acuma dormim sub cerul liber. Asta ne mai lipsea." „Bravo, foarte bine"- se extazie învățătoarea, urând, întregii familii, somn ușor. „Bunicul și-a rupt mâna și n-are cine să mai taie lemne. Asta ne mai lipsea!", zise Ionel. „Bravo, excelent", răspunse învățătoarea, interesându-se dacă bunica e în bună stare de funcționare. „Soră-mea e gravidă" - grăi Bulă, din fundul clasei.

„Așa. Și? - dădu să se enerveze tovarășa. Ce legătură are cu ce v-am cerut?" „Păi, are, zise Bulă, că tata, când a auzit, și-a luat capul în mâini și a zis: Asta ne mai lipsea…"

Să ne ierte populația, dar, cum o tâmpenie te duce cu gândul la o tâmpenie și mai mare, n-am găsit comparație mai grăitoare pentru cea mai recentă găselniță a Executivului, care ne-a anunțat, zilele trecute, că începând din 2018, are de gând să pună taxă pe sare, zahăr și grăsimi. Aceste produse - explică guvernanții - au un impact negativ asupra stării de sănătate a poporului, cauzând diverse boli foarte grave și alte neplăceri. O fi zis el, prim-ministrul, că „ficatul duce", dar nu duce la nesfârșit, că nu e de fier beton.

Ce-i drept, după '89, au fost tot soiul de inițiative și măsuri în materie de grijă pentru om: acum vreo 10 ani, dacă vă mai aduceți aminte, norodul a fost aproape târât cu de-a sila pe la ușile laboratoarelor, să-și facă analize medicale pe banii statului. Rezultatul a fost devastator: jumătate din populație suferea de diabet, cealaltă jumătate avea hipertensiune arterială. Sau invers. De eficient ce s-a dovedit, experimentul a fost lăsat baltă, „organele" au tăcut mâlc, deși s-ar putea ca, în timp, cele două jumătăți să se fi inversat, în sensul că jumătatea cu diabet are tensiune, iar jumătatea cu tensiune a trecut la diabet.

…De data asta, însă, fostul actual Executiv a gândit adânc și în conformitate cu programul de guvernare, revizuit și adăugit: nenumărate întrebări, nelămuriri, controverse, discrepanțe vor fi, sperăm, lămurite până la adoptarea măsurii. De exemplu: pe ce fel de zahăr va fi pusă taxă? Pe zahărul din cafea? Pe zahărul din sânge? Pe zahărul din cămara cu dulcețuri a bunicii? Care e cantitatea minimă de zahăr netaxabil, în caz că se acceptă derogări? Se va pune taxă pe zahărul vrac sau și pe zahărul din colivă, prăjituri, fursecuri, limonăzi și alte dulcegării? Și cine o să stabilească de la câte grame în sus sau în jos de zahăr/ cap de locuitor se va percepe taxă? Și cine vor fi… zaharisiții care o vor colecta? Cumva, consultanții fiscali din visele dlui Dragnea? Că zicem că dacă tot vor aduna impozitul pe gospodărie, cu un drum, pot „înhăța" și taxa pe zahăr, să-și ia Guvernul de-o grijă, să nu mai cheltuiască și cu școlirea specialiștilor.

Cu sarea, tot așa, să n-o mai luăm de la capăt; oricum, sarea e-n toate, ca partidul, însă basmul lui Ispirescu va trebui reevaluat: când fata cea mică i-a spus împăratului că-l iubește ca sarea-n bucate, acela s-a enervat și abia ulterior și-a dat seama cât adevăr grăit-a mezina. Adaptată noilor realități, zicerea ar trebui formulată astfel: te iubesc ca sarea-n bucate, cu taxă. Bine, nici Ispirescu, nici împăratul n-aveau de unde să știe cum va evolua societatea…

…Însă din întreaga tărășenie cu taxa, cel mai năpăstuit va fi… porcul. Râtanul, stimați cetățeni (orice ar spune dl Daea despre oaie), rămâne dobitocul-rege al plaiului strămoșesc. Ne-a însoțit de-a lungul istoriei. Ne însoțește și azi… Chiar: ce poate fi mai bun decât porcul? Un alt porc, de bună seamă. Or, ce ne dă nouă porcul? El ne dă produse cu impact negativ asupra stării de sănătate: cârnaț, caltaboș, tobă, sângerete, zamă de chișcă, fleică, jumări, minunata delicatesă de-i zice „mațu gros", dar, mai presus de toate, ne dă tradiționala slănină. Este dincolo de orice dubiu că slăninii i se va aplica o taxă pe măsura conținutului de grăsimi, care este de 100%, încât îndrăgitul râmător va intra într-un con de umbră, așa dolofan cum e dânsul, sau tocmai de aceea. Cotețul va rămâne gol, ce trist! În locul porcului, gospodarii vor afișa… programul de guvernare (fără sare și piper). Pita cu slană va ajunge o amintire…

…Glumă, glumă, dar ni se pare, sau cineva, acolo sus, ne ia de proști? În loc să ne comunice oblu-n față că promisa desagă cu bani se dovedește a fi o biată pungă de plastic de un leu bucata (și aceea găurită, ca vai de ea), Guvernul o dă pe lângă vișin, eufemistic, că cum are el grijă să nu consume poporul produse nocive, că vai, starea de sănătate, că zahărul, sarea și slănina…

Dacă tot și-au pus în cap să ne facă fericiți și sănătoși, ne gândim că guvernanții ar trebui să mai introducă și alte taxe: pe șobolanii și gândacii din spitale, pe școlile ce stau să se dărâme (cu elevii în ele), pe gropile din asfalt, pe drumurile desfundate, pe mărețele proiecte, programe și studii de fezabilitate în diverse domenii și care putrezesc de ani de zile prin sertare, pe kilometrii-lipsă de autostradă, pe nesimțire, pe minciuni și promisiuni deșarte, pe sfidarea legii de cei care ar trebui s-o aplice, pe vocabularul din zona… buco-anală ce s-a înstăpânit prin cele mai… ozonate birouri, pe câte și mai câte…

…Guvernul, însă, cu sarea și slănina lui, ne duce - se vede treaba - cu zăhărelul și n-ar fi exclus, azi-mâine, să ne perceapă și taxă că ne lăsăm prostiți. Taxa pe fraiereală. Asta ne-ar mai lipsi!

 

Lasă un comentariu