Oul, Credința și... Mucenicii

Distribuie pe:

„Unii oameni se poartă cu Dumnezeu ca și cum ar fi avocatul lor. Apelează la El numai atunci când sunt vinovați și au probleme. Nu există om pe care să-L părăsească Dumnezeu, ci există numai oameni care L-au părăsit pe Dumnezeu. Dumnezeu nu alungă pe nimeni cu mâinile goale, fără numai pe aceia care sunt plini de sine. Însă mulți oameni seamănă cu ouăle: sunt atât de plini de sine, încât nu mai încape nimic în ei. ADU-L PE DUMNEZEU ÎN VIAȚA TA ȘI ATUNCI VIAȚA TA TE VA DUCE LA DUMNEZEU. ÎNȚELEPCIUNEA LUI DUMNEZEU ARE O UȘĂ FOARTE MICĂ. CA SĂ INTRI PE EA TREBUIE SĂ-ȚI PLECI CAPUL!".

Dan Puric (1959-), actor, eseist, autor, regizor de teatru, care a jucat în film, spectacole de televiziune și teatru

***

„Cei din vechime (mucenicii), prin CREDINȚĂ, au fost uciși cu pietre, au fost puși în cazne, au fost tăiați cu fierăstrăul, au murit uciși cu sabia, au pribegit în piei de oaie și în piei de capră, lipsiți, strâmtorați, rău primiți. FĂRĂ CREDINȚĂ NU ESTE CU PUTINȚĂ SĂ FIM PLĂCUȚI LUI DUMNEZEU, CĂCI CINE SE APROPIE DE DUMNEZEU TREBUIE SĂ CREADĂ CĂ EL ESTE ȘI CĂ SE FACE RĂSPLĂTITOR CELOR CARE ÎL CAUTĂ".

EPISTOLA către EVREI este considerată un adevărat tratat de dogmatică și una din cele mai bune scrieri ale Sfântului Apostol Pavel

***

„Neprihănit (curat) păstrează-ți nu doar trupul, ci încă și cugetul. Căci destrăbălarea (faptele rele) de Dumnezeu te-ar despărți, dar neprihana (curăția, faptele bune) vieții, cu Dumnezeu te va uni. Să strălucească lumina ta înaintea supușilor tăi și să fii o icoană bună pentru ei. Cum ai putea oare să îndemni pe supușii tăi să fie neprihăniți, dacă tu însuți n-ai prețuit neprihănirea. Fiindcă vor face și ei ce vor vedea că faci tu. Stă în firea lucrurilor ca supușii să urmeze pilda cârmuitorilor. Prin urmare, dacă nu te străduiești să trăiești după cuviință, vei pricinui suferință supușilor tăi, dar nevoindu-te să-ți păstrezi neprihănirea împreună cu celelalte virtuți, vei înlesni întregului tău popor mântuirea și cu mare răsplată vei fi răsplătit, pentru că nu singur, ci împreună cu supușii tăi, de Dumnezeu te-ai învrednicit".

„Tabor" nr. 5, 2008

P.S. „Băgați în urechi, voi cei ce stăpâniți peste mulțimi și care vă mândriți cu mulțimea popoarelor voastre. Pricepeți că stăpânirea vi s-a dat de la Domnul și puterea de la Cel Preaînalt, Care va cerceta faptele voastre și va pune la încercare gândurile voastre" (Înțelepciunea lui Solomon 6, 2-3).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu