S-A IDENTIFICAT PROTEINA CARE DECLANȘEAZĂ MALADIA ALZHEIMER

Distribuie pe:

Oamenii de știință britanici de la Centrul Medical de Cercetări Moleculare, citați de descopera.ro, susțin că au identificat în premieră structura atomică a proteinelor mutante, care stau la baza declanșării maladiei Alzheimer.

„În cercetarea noastră, am utilizat o tehnică numită criomicroscopie electronică, prin care am realizat o hartă amănunțită a unor filamente produse de proteine tau anormale, despre care credem că ar declanșa maladia Alzheimer și pe care le-am extras din creierul unui pacient care a murit în urma acestei boli.

Maladia este una dintre cele mai răspândite boli neurodegenerative în care anumite proteine anormale se aglomerează în creier producând leziuni la nivelul celulelor nervoase. Astfel, proteinele tau formează filamente în interiorul celulelor nervoase, iar beta-amiloidele formează filamente în afara neuronilor.

În creierele sănătoase, proteina tau ajută în mod normal celulele cerebrale să funcționeze, dar în creierele persoanelor diagnosticate cu maladia Alzheimer aceste proteine se acumulează și formează aglomerări dezordonate în interiorul celulelor.

Cunoașterea părților din proteinele tau care sunt importante în procesul de formare a filamentelor este relevantă, întrucât ne poate duce într-o nouă eră a modelării de medicamente.

În plus, acest studiu îi va ajuta pe medicii specialiști să înțeleagă mai bine patogeneza maladiei Alzheimer", afirmă cercetătorii britanici.

 

Lasă un comentariu