Iulie - luna informării despre efectele consumului de alcool (II)

Distribuie pe:

Un capitol consistent al studiului publicat de DSP Mureș pe tema consumului de alcool îl reprezintă abordarea tendințelor și caracteristicilor acestui fenomen în rândul adolescenților și al tinerilor.

În ultimii zece ani, pe continentul european, ponderea adolescenților și adulților tineri afectați de consumul nociv de alcool a avut o tendință crescătoare. În toate țările Europei, cu excepția Islandei, peste 70% din adolescenții în vârstă de 15-16 ani au consumat alcool cel puțin o dată în viață. În peste 50% din cazuri, preferințele băieților se îndreaptă spre bere, iar ale fetelor - spre băuturile spirtoase.

• Aproximativ 60% din adolescenți au început să consume alcool înaintea vârstei de 13 ani, iar 12% din aceștia au experimentat primul episod de ebrietate la această vârstă.

• S-a constatat că debutul consumului de alcool înaintea vârstei de 13 ani este asociat cu un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta dependență de alcool la o vârstă tânără, iar consumul de alcool înaintea vârstei de 13 ani de a consuma alcool în exces, față de adolescenții care încep să consume alcool după vârsta de 17 ani.

• Consumul de alcool în exces în rândul tinerilor este mai frecvent în țările nordice, Marea Britanie, Irlanda, Franța, Monaco, Belgia, Estonia și Rusia.

• Consumul de alcool la petreceri este adesea însoțit de utilizarea de droguri reacționale, sporind riscurile consecințelor negative.

• Majoritatea adolescenților și tinerilor sub 25 de ani au declarat că alcoolul este un mod de distracție, cu consecințe pozitive, care îi ajută să uite de probleme. Sub 50% au admis că alcoolul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

• Consumul de alcool în rândul părinților și defectele de comportament ale acestora sunt factori determinanți ai comportamentului față de alcool al adolescenților.

• În România, în 2011, proporția adolescenților care au consumat alcool cel puțin o dată în viață a fost de 79%, în scădere față de anii precedenți. Cu toate acestea, ponderea episoadelor de consum excesiv de alcool a înregistrat o tendință crescătoare susținută (de la 27% în 1999 la 36% în 2011).

• A crescut, de asemenea, numărul elevilor care s-au angajat în episoade de consum excesiv de alcool (mai mult de 5 băuturi la o ocazie, de peste 3 ori în ultimele 30 de zile). 6,1% din elevi au experimentat alcoolul pentru prima dată înaintea vârstei de 9 ani, iar 3 din 100 de elevi au consumat alcool în incinta școlii, frecvența consumului fiind mai mare în Moldova.

• În România, un sfert dintre tinerii în vârstă de 18-34 de ani au fost victime ale conflictelor declanșate de consumul excesiv de alcool.

• Procurarea băuturilor alcoolice este relativ facilă, alcoolul fiind disponibil în supermarket-uri, restaurante, magazine alimentare, baruri, discoteci, unde este vândut inclusiv persoanelor sub vârsta minimă legală (18 ani), care reușesc aproape întotdeauna să obțină alcool de la vânzători, atrag atenția autorii studiului.

 

Lasă un comentariu