În România, UNUI MEDIC ÎI REVIN 345 DE PACIENȚI!

Distribuie pe:

Dintr-un raport privind sistemul medical din România, dat recent publicității de Institutul Național de Statistică (INS), reiese că, în anul 2016, serviciile de sănătate au fost asigurate de aproximativ 57.000 de medici (inclusiv medici de familie), 16.000 de stomatologi și peste 17.000 de farmaciști, unui medic revenindu-i, în medie, 345 de pacienți.

Analiza INS arată că, pe lângă faptul că în comparație cu țări dezvoltate din Europa (Germania sau Franța), unde unui medic îi revin 100 de pacienți, medicii români sunt de peste trei ori mai aglomerați, ei mai sunt și îmbătrâniți, concentrați în marile centre unversitare, nevoiți să se descurce cu aparatură veche și cu liste tot mai lungi de pacienți care, deși plătesc asigurări sociale de sănătate, nu au un acces echitabil la servicii de sănătate.

„O mare parte din teritoriul țării rămâne neacoperită cu servicii medicale, deoarece peste 50.000 de medici sunt concentrați în marile centre universitare.

Cei 57.000 de medici cuprinși în statistică își desfășoară activitatea în peste 60.000 de unități sanitare, 49.000 situate în mediul urban și doar 11.000 localizate în mediul rural, asta cu toate că aproape jumătate din populația României locuiește în sate și în comune.

Avem peste 600 de localități care nu au medic de familie, apoi alte câteva sute care au un singur medic de familie, iar în aceste cazuri, unuia îi revin peste 4.000 de pacienți. Mai avem medici de familie navetiști, unii care fac naveta și de la 300 de kilometri. Apoi, vorbim de îmbătrânirea medicilor de familie, doar în următorii trei ani urmând să iasă la pensie 40% dintre ei. Din păcate, nu prea are cine să îi înlocuiască.

În mediul rural, au revenit de 7,9 ori mai mulți locuitori unui medic, de 6,1 ori mai mulți locuitori unui medic dentist și de 4 ori mai mulți locuitori unui farmacist, față de mediul urban", se precizează în raportul INS.

Lasă un comentariu