Interferențe culturale la Sighișoara

Distribuie pe:

Vineri, 7 iulie 2017, ora 17,00, în sala de Conferințe a Hotelului „Double Tree by Hilton - Cavaler - Sighișoara" s-a desfășurat manifestarea „Interferențe culturale", organizată de Direcția pentru Cultură și Culte Mureș și Asociația Literară „Creneluri Sighișorene".

Dna Gabriella Costescu, gazda evenimentului cultural desfășurat la Sighișoara, prezintă invitații din prezidiu: Alina Ștefania Ivan, artist plastic din Brașov, poetul Răzvan Ducan și poetul Nicolae Băciuț anunțându-ne că pictura, poezia , muzica și bucuria de a trăi și a simți frumos își vor da mâna, descătușând sufletele celor prezenți în sală.

Dl Nicolae Băciuț apreciază cele două clipe de „rotund existențial" care merită omagiate în această seară (Nr. 10 al revistei „Creneluri Sighișorene" și aniversarea de 60 de ani a poetului Răzvan Ducan). „Este admirabil ce se întâmplă la Sighișoara, garanția că Sighișoara nu este abandonată, iar eforturile nerăsplătite financiar sau instituțional ale Gabriellei sunt de apreciat. Revista adună bianual evenimentele culturale și pe cei care și-au asumat aparteneța la frumos și la speranță, fiind singura din județ care colectează „ca într-un fluviu toate râurile".

Muzica Lui Traian Comșa a adus o undă de vibrație în sufletele noastre prin Imnul Cenaclului „Creneluri sighișorene" și „Umbra lui Eminescu", pe versurile Vandei Ani.

Dl Nicolae Codrea, decanul de vârstă al cenaclului, își prezintă cu emoție articolul din revistă („Prima mea ascensiune în masivul Piatra Craiului") mărturisind că la 76 de ani trăiește și se hrănește cu amintirile sau deplasările pe drumurile alpine pentru că iubește muntele cu grandoarea și frumusețea lui, cu aerul curat, cu liniștea și regulile de comportament impuse, dar și cu riscurile care te pândesc la tot pasul.

Urmează un nou episod muzical în interpretarea sensibilului Traian Comșa, care, împreună cu Anda Voican, a cântat pe versurile poeților, cuprinzând „Legenda vinului" și un cântec pe versuri de Nicolae Băciuț, după care tinerețea își spune cuvântul prin două tinere mlădițe ale cenaclului, Sonia Hoisan, care scrie articole și eseuri, și Ștefania Pârlea, o talentată interpretă de muzică populară, exprimându-și bucuria că se află aici într-o atmosferă rar întâlnită și mulțumind participanților că au ales să fie prezenți.

Prieteni dragi de la Târnăveni, grupul „Ram", reprezentat azi de Viorica Șutu, Claudia Vodă și Vanda Ani, au pregătit două piese muzicale din repertoriul internațional, „Santa Lucia" și „You raise me up".

D-na Viorica Negoiaș din Brașov , persoana care a impresionat-o pe Gabriella Costescu prin lacrimile ei la ascultarea versurilor din „Epistolar Albastru-Roz", a recitat o poezie inspirată de fiica ei (Alina Ștefania Ivan) văzându-i mâinile de copil care prevesteau un viitor de artist.

Prin versurile populare „Nu-i lumină nicări, O murit tăți oaminii", poetul Nicolae Băciuț scoate în evidență marele talent poetic al poporului român și prezintă momentul important al acestei zile, omagierea lui Răzvan Ducan la 60 de ani, considerându-l pe acesta cel mai important reprezentant cultural al Târnăveniului și acordându-i „Diploma de onoare în sufletul său". Omul de la catedră, poetul, cetățeanul care-și iubește limba, țara, neamul și are reacții la ce se întâmplă spunându-și punctul de vedere, dar păstrându-și în același timp ingenuitatea, firescul, „mi-a produs o mare bucurie că l-am întâlnit în această viață și-l aștept și-n rai, acolo unde am un post de grădinar, să udăm împreună florile spiritului"- astfel i-a zugrăvit Nicolae Băciuț portretul lui Răzvan Ducan.

Dl Răzvan Ducan este fericit pentru că Nicolae Băciuț îl consideră prietenul lui pentru că știe să cultive prietenia bazată pe moralitate, respect reciproc, neașteptând nimic de la el, ci dimpotrivă făcând fapte demne de cea mai înaltă prețuire, precum dedicarea unui număr din Revista „Vatra Veche" sau a cărții de interviuri „Dus-Întors". Este o carte care îl reprezintă și în care Nicolae Băciuț i-a ridicat mingea la fileu, cunoscându-l foarte bine, dar în același timp l-a stimulat în realizarea unui album fotografic.Cartea „Cumpăr timp" este o rezultantă a obsesiei autorului pentru timp, un alt fel de selfie în care își pune singur întrebări și își răspunde înțelegând că „timpul este deopotrivă și brumă și floare". Versurile vorbesc de la sine în interpretarea de către autor a poeziilor „Solidaritate", „Marea trecere", „Mi-am deschis firmă".

„V-am dat pe mâini o țară ca o floare" este poezia lui Răzvan Ducan căreia Traian Comșa i-a dat glas împletind-o cu muzica suavă a sufletului său.

Dna Ana Munteanu Drăghici își amintește cu nostalgie anii în care era membră a Cenaclului „Liviu Rebreanu" din Tg.-Mureș când „numărul cărților lui Răzvan Ducan nu depășea numărul anotimpurilor dintr-un an, apoi depășise zilele săptămânii, iar acum depășește zilele unei luni".

„Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!", și să lăsăm poezia să vorbească, a conchis d-na Ana Muntean Drăghici dând citire poemelor „Eu, cel din septembrie" și „Dumnezeu energetic".

Pictura este cea care încheie acest periplu prin lumea artelor prin prezența d-nei Alina Ștefania Ivan și a lucrărilor sale, realizate din 2014 încoace. Este o onoare să se afle azi aici și-i mulțumește d-nei Gabriella Costescu, cât și mamei sale, care a susținut-o mereu și cu ajutorul căreia a ajuns aici să întâlnească oameni bogați sufletește.

Dl prof. Suciu de la Dumbrăveni a venit să-l omagieze pe Răzvan Ducan „omul care vine cu clepsidra-n clepsidră" și să se bucure împreună cu ceilalți de lansarea revistei „Creneluri Sighișorene".

În încheiere, Gabriella Costescu mulțumește participanților și d-lui Petru Bașa pentru sprijin și colaborare, partenerilor și colegilor și a invitat auditoriul la masa cu cărțile și revista pentru autografe.

O seară mirifică, în care oameni ai culturii din Brașov, Târnăveni, Dumbrăveni și Sighișoara s-au bucurat de înălțare spirituală în ale culturii.

Lasă un comentariu