Gravitația, Rugăciunea și... Dumnezeu

Distribuie pe:

„Rugăciunea hrănește sufletul pentru că aduce puterea lui Dumnezeu în el, pentru că prin dialogul cu Dumnezeu i se comunică sufletului puterea și viața Lui. Dacă ar fi o simplă lucrare a omului, ea n-ar putea hrăni sufletul cu ceva ce nu e în el însuși. În general omul nu se poate înnoi prin el însuși. Căci dacă ființa lui e reală, de unde să scoată din ea o putere prin care să biruiască această slăbiciune?

Astenia nervoasă este foarte răspândită în toată lumea sub diferite aspecte. Ea are mai multe leacuri (medicamente). Unul din acestea este și CRUCEA lui Hristos, ca înțelegere a rostului superior al înțelegerii vieții, precum și în înțelegerea duhovnicească a omului. În orice caz, rugăciunea, întărind cu putere duhovnicească sufletul, aduce întărire nevoilor trupului. Ea aduce liniște, și prin aceasta, potolește agitația care se prelungește și în nevoi.

Un medic german

***

„Pentru gândirea teologică, întemeiată pe gândirea sacră și pe rațiune, lumea își are fundamentul unic în Dumnezeu. În El avem viață, în El ne mișcăm, in El suntem. El e principiul, El e susținătorul, El e scopul ultim al lumii. Ce este Dumnezeu în sine, în esența Lui intimă, nu putem ști, incomprehensibil în taina slavei Sale, Dumnezeu este comprehensibil în manifestările Sale, în raportul Lui cu creatura. Necunoscut în Sine, Dumnezeu nu are nume și nu putem să-i dăm nici un nume."

Fiecare om trebuie să-și facă treaba sa, pentru care a primit talanți de sus. Se spune că un ucenic al pictorului El Greco era deznădăjduit în ceea ce privea pictura sa. Văzându-l în această stare care cu nimic nu-l ajuta în drumul său, El Greco îi spune: „TU PICTEAZĂ CĂ DUMNEZEU NOTEAZĂ". Acest lucru ne sugerează fiecăruia dintre noi faptul că dacă am fi zilnic în lucrarea noastră cu Dumnezeu, nu se poate până la urmă să nu reușim în acțiunile noastre. (Despre omul frumos).

Dan Puric (1959 - ), actor, autor, eseist, regizor de film

***

„Marele filosof Newton când a fost întrebat cum a descoperit „Legea gravitației universale", a răspuns astfel: „am fost inspirat". Ce este legea gravitației? Corpurile se atrag direct proporțional cu masa și invers proporțional cu pătratul distanței. Scrie aceasta undeva în natură? Fenomenele lumii interioare, ca și ale lumii exterioare tac, iar omul autonom și orgolios crede că exploatează lumea interioară și exterioară cu jocul lui de ipoteze și ca să descopere ce vrea el; omul, caută, dar ca să afle trebuie să fie, ca și Newton, inspirat. De aceea întrebat ce este gravitația, el a spus: „GRAVITAȚIA E DUMNEZEU". (Proiectul de tratat).

Petre Țuțea (1902-1991), eseist, filosof, economist, locatar al pușcăriilor din România, timp de 13 ani.

P.S. „Auzi, Doamne, glasul rugăciunii mele cu care am strigat; miluiește-mă și mă ascultă. Să nu-ți îmtorci fața Ta de la mine și să nu te abați întru mânie de la robul tău; Ajutorul meu fii, să nu mă lepezi pe mine și să nu mă lași, Dumnezeule, Mântuitorul meu". (Psalmul 26, 12; 14-15).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu