TOT O GROAPĂ ȘI-O HÂRTOAPĂ! REABILITAREA DRUMURILOR JUDEȚENE DIN BANI EUROPENI

Distribuie pe:

Consilierii județeni au aprobat, marți, 11 iulie a.c., în ședința extraordinară, documentația tehnico-economică și indicatorii tehnnico-economici ai investiției ,, Modernizarea drumurilor județene DJ 151B și DJ 142, Ungheni (DN 15) - Mica - Târnăveni (DN 14A) - județul Mureș."

De asemenea, s-a aprobat încheierea unui parteneriat între Unitatea Administrativ -Teritorială Mureș, UAT Ungheni, UAT Mica, UAT Gănești și UAT Târnăveni, în scopul depunerii spre finanțare și implementării în comun a proiectului ,,Modernizarea drumurilor județene DJ 151B și DJ 142, Ungheni (DN 15) - Mica - Târnăveni (DN 14A) - județul Mureș."

Proiectul pentru modernizarea drumurilor județene DJ 142 și 151B între Ungheni - Târnăveni este prevăzut în Planul de Dezvoltare a Județului Mureș pentru perioada 2014 - 2020.

Termenul de depunere a proiectelor în cadrul POR, Axa prioritară 6, este 13 iulie 2017.

Valoarea totală a proiectului este de 141.234.377,69 lei-inclusiv T.V.A.- valoarea totală eligibilă fiind de 138.675.188,44 lei, incluiv T.V.A.

Conform Ghidului specific 6.1, în cazul în care un traseu al unui drum județean parcurge un municipiu, un oraș sau o comună ce asigură continuitatea traseului, se va încheia un Acord de parteneriat între unitatea administrativ - teritorială Județ și UAT Municipiu-Oraș-Comună, dacă prin proiect se intervine pe respectiva porțiune sau pe suprafețe adiacente drumului județean pentru a realiza sau moderniza piste de biciclete, trotuare etc. În mod practic, prin acordul de parteneriat, UAT, traversată de drumul județean modernizat, își dă acordul cu privire la măsurile ce se impun cu prilejul efectuării lucrărilor de modernizare a drumului județean în interiorul localității, dar și pe întreaga perioadă de durabilitate a contractului de finanțare.

Prin urmare, acordul de parteneriat se va semna între următoarele 5 unități administrativ - teritoriale UAT, străbătute de drumul DJ 106 : Unitatea Administrativ -Teritorială Județul Mureș - lider de parteneriat, UAT Ungheni, UAT Mica, UAT Gănești și UAT Târnăveni.

Obiectul acestuia îl constituie stabilirea drepturilor și obligațiilor părților, contribuția fiecărei părți la cofinanțarea cheltuielilor totale.

Calitatea de partener al UAT tranzitate de drumul județean modernizat nu implică cheltuieli din partea acestora. Consiliul Județean Mureș se obligă să asigure contribuția la cofinanțarea cheltuielilor de 2 %, aferentă valorii lucrărilor de modernizare care se vor executa.

Referitor la depunerea urgentă a proiectului, dl Peter Ferenc, Președintele Consiliului Județean Mureș, a punctat:

,, (…) suntem chiar în ceasul al 12- lea în care trebuie să aducem toate hotărârile atât noi, cât și Consilile Locale, de pe acest tronson de drum, ca să putem să fim pregătiți să avem toate actele și toate datele din acest proiect încărcate în sistem electronic. După aceea urmeză o verificare a acestor proiecte. Dacă suntem eligibili și se declară proiectul câștigător va urma procedura de încheiere a unui contract de dezvoltare între ADR și Consiliul Județean și, bineînțeles, începând de anul viitor construcția efectivă a acestui drum (…) sigur doi ani, doi ani jumate va dura acest proiect. Este vorba de zeci de kilometri, sunt lucrări de infrastructură serioase (…) Oricum până în anul 2021, până la sfârșitul anului 2021 există posibilitatea încheierii acestor finanțări. Mult depinde și când începem, mult va depinde și cât de serioase vor fi acele societăți comerciale care se prezintă pentru efectuarea acestor lucrări (…) Întotdeauna avem experiențe neplăcute, dar noi sperăm să avem și experiențe plăcute."

(n.r. aici se face referire la experiența neplăcută a lucrărilor de la centura ocolitoare a orașului -Livezeni-Ernei)

În aceeași ședință, s-a aprobat proiectul de hotărâre privind declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate private situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes județean ,, Modernizarea drumurilor județene DJ 151B și DJ 142, Ungheni (DN 15) - Mica - Târnăveni (DN 14A) - județul Mureș."

Primarul orașului Ungheni, dl Victor Prodan, a purtat o discuție inopinantă cu dl Peter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, chiar în sala de ședință înainte de începerea ședinței.

Primarul își manifesta nemulțumirea față de întăbularea tronsonului de drum al orașului Ungheni.

,,Problema semnalată de dl primar de la Ungheni poate să fie una reală (…), deci este vorba de o întabulare a tronsonului de drum din orașul Ungheni, unde dânsul nu era de acord cu întabularea din gard în gard, deci efectiv a întregului tronson, care este terenul adiacent drumului, s-ar putea într-adevăr să fie real, dar aceasta putem să o facem doar după o analiză, să vedem exact care este acea porțiune de drum, de teren care nu intră probabil în zona de protecție a drumului. Eu, ceea ce i-am putut promite, e să încercăm să depunem acest proiect ca să nu riscăm pierderea acestei finanțări, iar după ce a fost depus acest proiect, oricum avem în jur de 6 luni de zile până când va trebui să facem întabularea definitivă, momentan fiind doar o întabulare provizorie, și prin această întabulare definitivă suntem de acord, eu cel puțin sunt de acord cu această posibilitate de a renunța la acele terenuri care nu intră în aria de protecție a drumului județean." - a ținut să precizeze dl Peter Ferenc - președintele Consiliului Județean Mureș.

Lasă un comentariu