Istorie și Spiritualitate - Biserica „Înălțarea Domnului" din Reghin

Distribuie pe:

Biserica „Înălțarea Domnului" din Reghin a fost construită între anii 1910-1912, de către comunitatea românească foarte mică, din punct de vedere numeric (25 familii), a credincioșilor ortodocși români, existentă, pe acea vreme, în orașul Reghin. Zidirea ei era absolut necesară atât pentru trebuințele duhovnicești ale acestei mici comunități, cât mai ales pentru sediul Protopopiatului Ortodox Român al Reghinului, care, existând ca unitate administrativ-bisericească încă de pe la 1840, își schimba mereu sediul prin parohiile din jurul Reghinului.

Construcția a costat 25.000 de coroane, sumă provenită din jertfelnicia puținilor români din Reghin, a familiei vrednicului de pomenire avocatul Ioan Popescu, precum și din ajutoarele din partea Mitropoliei Sibiului și a parohiilor din protopopiat. Planul bisericii a fost întocmit de către arhitectul Gustav Wagner, construcția fiind executată de ing. Ferenczi Bella. Inițial a avut formă de corabie cu turn piramidă pătrată. Așezată pe temelie de beton, are zid masiv de cărămidă. La început, a fost acoperită cu plăci de eternit, dar o grindină neobișnuită din 1955 a deteriorat acest acoperiș și a impus înlocuirea eternitului cu tablă zincată. Pictura pe boltă și iconostas a fost executată de pictorul Gabadaev din Sibiu, în 1912. A fost sfințită la 12 septembrie 1912. I s-au făcut reparații parțiale în anul 1935, iar în 1970 au fost executate reparații capitale.

Datorită faptului că numărul credincioșilor a crescut considerabil, biserica a devenit neîncăpătoare, fiind nevoie stringentă de a se mări spațiul de rugăciune. Așa se explică faptul că între anii 1990-1993 au avut loc lucrările de extindere a bisericii vechi, prin adăugarea absidelor laterale, dublându-se astfel capacitatea. În perioada 1994-1997, a fost împodobită cu haina de pictură în tehnica fresco, lucrare executată de către Corneliu Pașcan și Viorel Maxim. Iconostasul a fost confecționat din lemn de stejar, de către sculptorul Vasile Checheriță din Nemțișor (județul Neamț), icoanele pe iconostas fiind pictate de către Viorel Maxim din Târgu-Mureș. Stranele și mobilierul din biserică (din lemn de stejar) au fost confecționate de către o societate din Târgu-Mureș, iar scaunele au fost confecționate de către Valentin Bejan din Reghin. Acoperișul bisericii a fost modificat și placat cu tablă zincată. Concomitent cu lucrările efectuate la biserică, a fost construită și noua clădire a sediului Protopopiatului Ortodox Român Reghin.

Sfințirea bisericii și inaugurarea sediului au avut loc în data de 5 iunie 1997 și a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba-Iuliei (azi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului), preot paroh fiind protopopul Teodor Beldean. Toate lucrările au fost efectuate cu sprijinul Consiliului Parohial și prin dărnicia credincioșilor și a tuturor oamenilor de bine care au sprijinit financiar o mare parte din costul lucrărilor.

La acest sfânt altar au slujit preoți vrednici de pomenire cum ar fi: protopop Galaction Șagău, Vasile Duma, plecat de aici ca episcop la Argeș cu numele Nichita Duma, Dumitru Antal, plecat de aici ca arhiereu vicar la Patriarhia din București, sub numele Emilian Antal, protopopul Ioan Maloș, decedat în 1946, Teodor Ciceu transferat la București, preot Gheorghe Pop, care s-a pensionat în anul 1987, iar din 1987 și până în prezent preot protopop Teodor Beldean.

Așadar, Biserica „Înălțarea Domnului" din Reghin are o tradiție istorică și spirituală aparte, iar preoții care au slujit la altarul acestui sfânt locaș sunt cei care, de-a lungul timpului sau în vremuri contemporane, i-au condus și îi conduc pe credincioși spre mântuire și spre fericirea cea veșnică în Împărăția lui Dumnezeu.

Lasă un comentariu