Cununia religioasă mixtă

Distribuie pe:

„Pentru a păstra unitatea de credință și de viață spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe, s-a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie, sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie Cununia credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină, după obținerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie", se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, potrivit Agerpres.

Precizarea Patriarhiei survine unor discuții din presă, referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte.

Potrivit sursei citate, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei, sau dispensei, menționând însă condiția că pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă.

Prin urmare, Bisericile Ortodoxe locale, pot lua hotărâri în privința aplicării iconomiei, după caz și din rațiuni pastorale particulare.

Conform prevederilor art. 88, alin. 1, lit. w din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul), poate acorda (ca excepție de la regulă) dispensă bisericească pentru căsătoria religioasă a unei persoane creștin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creștină, mai precizează Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Lasă un comentariu