Cele mai adânci lacuri din lume. Lacul Baikal

Distribuie pe:

Localizat în partea sudică a Siberiei, „ochiul albastru al Siberiei", așa cum i se mai spune, are o adâncime de 1637 m. Ca și curiozitate trebuie menționat că lacul deține o cincime din întreaga cantitate de apă dulce a lumii - 23.000 km cubi.

Cel mai adânc lac din lume are, de asemenea, o transparență rar întâlnită, încât am putea să vedem la 130 de metri de la suprafață. Explicabil, dacă ne gândim la minusculele vietăți înrudite cu racii, care trăiesc în lac și funcționează ca un adevărat filtru, hrănindu-se cu alge și alte vietăți marine microscopice. Se estimează că aceste mici vietăți, de aproximativ 1,5 mm lungime, filtrează apa lacului de 10-15 ori, păstrându-l limpede și curat.

Baikalul este o superdestinație turistică! Un obiectiv interesant îl reprezintă și cea mai mare insulă a lacului, Olhon. Este locul în care, conform mitologiei, a fost născut celebrul Genghis Han.

Legenda spune că apele sale adăpostesc un animal gigantic, care seamănă cu un sturion sau cu un șarpe. Un fel de „Nessie" al Baikalului, însă mult mai puțin promovat de amatorii de senzațional.

Lasă un comentariu