11 iulie. Și ce dacă?

Distribuie pe:

11 iulie 2017. Reporterii așteptau cu microfoanele și camerele de luat vederi pregătite. În redacții, secretarii primiseră vorbă „să lase spațiu" (publicistic) pentru comentarii, reportaje, interviuri.

…Dar ce s-a întâmplat la 11 iulie? A strănutat Trump? Și-a vărsat Putin cafeaua pe tastatură? Aș, nici una, nici alta. Căci, dacă s-ar fi întâmplat ori una ori alta, ecranele s-ar fi înroșit de atâtea breaking-news-uri și analiștii ar fi dat buzna în studiouri: de ce a strănutat Trump? S-a uitat în soare ori i-a intrat o muscă în nas?

De ce a vărsat Putin cafeaua pe tastatură? Din nebăgare de seamă? Sau are un început de Parkinsion?

În realitate, la 11 iulie, fix acum 100 de ani, începea bătălia de la Mărăști, apreciată de istorici drept una dintre cele mai importante operațiuni militare românești din timpul Primului Război Mondial. „Bătălia a fost condusă de generalul Alexandru Averescu, sub comanda Regelui Ferdinand, comandantul suprem al Armatei Regale române. Operațiunea a durat opt zile și a reunit Armata Română și Armata Rusă într-o acțiune defensivă împotriva Armatei a 9-a Germane". Generalul Averescu o consemna drept „prima victorie adevărată din istoria Armatei Române moderne".

La o sută de ani de la eveniment, niciun înalt reprezentant al statului n-a catadicsit să se deplaseze până la Mărăști, să treacă pragul mausoleului, să așeze o floare, să aprindă o lumânare. Toți (dar toți) marii dregători ai patriei au avut alte treburi, așa că au marcat acest centenar în mod… indirect și colateral, prin purtători de cuvânt și comunicate de presă. Dl Iohannis a lăsat vorbă că va poposi prin Vrancea, săptămâna viitoare, să-i omagieze pe ostașii căzuți în luptă. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că vor fi executate „salve de artilerie în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor". Parlamentarii - ce să mai vorbim - ocupați cu vacanța, ca de obicei. Doar nu ne-am fi așteptat să se „dezocupe" taman pe căldurile astea…

…Sub triste auspicii încep pregătirile „de suflet" pentru Centenarul Marii Uniri. Dacă „ne pregătim" în ritmul și cu entuziasmul acesta, „reușita" e garantată încă de pe acum.

Lasă un comentariu