LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Toată istoria noastră este istoria jertfei românești pentru libertate, pentru eliberare de sub jug străin, pentru independență. Aflați aici, în cuibarul veșniciei noastre de la-nceputuri, nefurând, neprădând nimic de la alții, noi n-am știut ce-i viclenia și minciuna, crezând mereu în viclenia și minciuna altora. Am fost buni, iubitori și iertători cu alții care ne-au greșit, ne-au înșelat, ne-au umilit, ne-au ucis, crezând în dreptatea cerurilor. Poate că această bunătate, smerenie, încredere oarbă pusă cu bună-credință în ființa noastră ne-a adus toate nenorocirile lumii.

Despre aceste lucruri ne-a vorbit extrem de bine documentat dl IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice ,,Avram Iancu" din Târgu-Mureș, în comunicarea pe care a prezentat-o auditoriului de la ,,Casa Iancului" la data de 12.07.2017, comunicare ce a avut ca titlu ,,Bicentenarul eroilor martiri IOAN (IOVIAN) BRAD și PETRU DOBRA.

Acești doi eroi ai Revoluției de la 1848 din Transilvania, oameni proveniți din popor, cu instrucție, devotament și drag față de neam și țară, conștiințe vii și exemple de urmat ale acelei înălțătoare clipe din istoria neamului nostru, prefecți de Sibiu și Abrud, au fost cei care au aprins, au organizat militar revoluționarii adunați pe Câmpia Libertății de la Blaj (a doua și a treia adunare), au conceput și difuzat actele cuprinzând solicitările revoluționarilor pașoptiști, printre care se cerea: sistarea recrutărilor forțate, eliberarea arestaților, înarmarea legiunilor, dreptate socială, reprezentare în noul guvern al Transilvaniei în funcție de numărul pe care îl are fiecare naționalitate și, ce era cel mai arzător, ștergerea hotărârii de unire a Transilvaniei cu Ungaria.

Și de această dată românii au crezut în vorbele și promisiunile mincinoase ale delegației maghiare, care nu vroia altceva decât prelungirea în timp a negocierilor, pentru dispersarea românilor adunați la Blaj, care constituiau deja o forță și un pericol la adresa nobilimii maghiare, având ca scop câștigarea de timp necesar ca armata să poată interveni în zonă cu o cruzime greu de imaginat, pentru a înăbuși revoluția română.

Trădarea lui Dragoș, încrederea unor capi ai revoluției în cuvântul ungurilor au slăbit și dezbinat unitatea revoluționarilor ducând în final la înfrângerea revoluției, Petru Dobra plătind cu viața încrederea sa în promisiunile părții maghiare.

Întreg pământul Transilvaniei este presărat cu amintirea unor martiri români, care au avut ca singură vină dorința lor de libertate, de independență, de unire, aici pe pământul strămoșesc, dar au primit mereu și mereu înrobire, silnicie, degradare umană, moarte, fără ca cineva vreodată să-și ceară o necesară și minimă iertare. Credeți cumva că firea acestor neoameni s-a schimbat cumva între timp, în bine?

Intervenția plină de nerv a domnului LAZĂR LĂDARIU, care a punctat și alte momente ale activităților revoluționare ale celor doi pașoptiști, ca și propunerea domniei sale ca toate materialele prezentate auditoriului la „Casa Iancului" să fie adunate la sfârșitul unui an într-un volum, a fost foarte bine primită de auditoriu.

Domnul EMIL CECĂLĂCEAN, participant la Congresul de Cultură și Civilizație Daco-Română, de la Buzău (5-9 iulie 2017), a prezentat cuvântul de deschidere al Congresului, cuvânt adresat participanților de domnul gen. (r) dr. Mircea Chelaru, cu tema ,,Despre conceptul identității și continuității etnice și religioase românești", iar subsemnatul am prezentat un eseu - ,,Neamul nostru", cu trimitere la rădăcinile noastre milenare pe aceste meleaguri.

Menționăm că de această dată doamna prof. EMILIA LAZĂR, vicepreședinte al societății, a fost un foarte bun moderator al acestei acțiuni de înaltă trăire românescă, așa cum sunt toate cele care se desfășoară săptămânal la ,,Casa Iancului", unde vă invităm și vă așteptăm cu drag pe toți cei care mai simțiți încă românește.

 

Lasă un comentariu