Ioan Velcherean , „O VIAȚĂ CU... «CÂNTEC» ȘI UN «CÂNTEC»... DE O VIAȚĂ"

Distribuie pe:

Această carte este de fapt mărturisirea unei vieți sau mai bine spus „un cântec de-o viață", pe care autorul, profesorul de muzică Ioan Velcherean, dorește să-l lase urmașilor săi.

Povestirile autorului așternute cu multă sinceritate în această carte ne dau imaginea satului de altădată, din frumoasa Câmpie Transilvană, legătura ancestrală a locuitorilor acestei zone cu glia strămoșească pe care o lucrau cu râvnă și trudă, a familiilor cu numeroși copii, de regulă opt, zece sau mai mulți, sacrificiile făcute de aceștia pentru ca măcar doi sau trei copii să fie școliți.

Pe lângă năzdrăveniile făcute în copilărie și adolescență, povestite cu umor, descoperim perseverența, tenacitatea, determinarea unui copil născut într-o astfel de familie, cu doisprezece copii, de a-și realiza visul, acela de a deveni dascăl.

Visul s-a împlinit pentru acest copil, acum profesorul Ioan Velcherean a fost înzestrat cu harul de a instrui, educa și forma zeci de generații de copii, tineri și adulți pe care a știut să-i atragă în jurul său și să-i îndrume ca un adevărat lider. Dovada a ceea ce spun sunt rezultatele extraordinare obținute de profesorul Ioan Velcherean în întreaga sa activitate.

Ca profesor de muzică, are cele mai înalte studii în domeniu, fiind absolvent cu nota 10 a Conservatorului de Muzică din București.

De fapt, numele profesorului Ioan Velcherean s-a făcut cunoscut în județ și în țară datorită formațiilor pe care le-a înființat, pregătit și dirijat, formații de o valoare artisitică incontestabilă. Fie că este vorba de formații instrumentale, fluiere sau acordeoane și de grupuri vocale mixte, bărbătești sau de femei, prezența acestora la festivaluri județene și naționale îi aduc profesorului Ioan Velcherean adevărată bogăție de premii și diplome de premii și diplome de participare, mai precis 78 de asemenea trofee de care poate fi mândru.

Pe lângă toate acestea, se implică în cercetarea folclorică înscriindu-se în rândul adevăraților culegători de folclor, mai cu seamă cu pliantul „La mândruța pe Câmpie", ce conține 11 doine, unele preluate și cântate de interpreți consacrați din comuna Pogăceaua.

„Cântecul de-o viață" al profesorului Ioan Velcherean este acompaniat de împlinirea familială alături de iubita sa soție Rodica, cei doi fii, Ionică și Adrian, cu soțiile și copiii lor.

Este greu ca în câteva cuvinte să faci portretul unui Dascăl adevărat dintr-un sat din Câmpia Transilvană, în cazul de față, minunata comună Râciu, cu activitate atât de bogată, dar sper că se poate desprinde ideea că școala noastră ar fi mai bogată cu astfel de profesori.

Lasă un comentariu