Turism pe lângă casă

Distribuie pe:

Mulți mureșeni cheltuiesc sume mari de bani călătorind în țări străine, dar nu cunosc „comorile" turistice de acasă. Un concediu plăcut, un sfârșit de săptămână relaxant îl putem petrece și în țară, în locuri minunate, mult mai frumoase decât cele din țări vecine. De pildă, municipiul Târgu-Mureș, pe drept cuvânt considerat „oraș al florilor", dispune de obiective turistice de o importanță națională: Complexul de agrement Mureșul (Week-end) cu ștrand, bazin de înot, restaurante, terenuri pentru practicarea diverselor discipline sportive; Grădina Zoologică, cea mai mare din România; Grădina botanică de la UMF Târgu-Mureș; Stațiunea Balneo - Climaterică Sângeorgiu de Mureș, situată la poarta de intrare în municipiu, dinspre Reghin.

Duminică, 16 iulie, într-o zi de odihnă plăcută, pe o vreme răcoroasă, am vizitat Grădina Zoologică, un loc unde n-am mai fost de doi ani. Prin grija Primăriei municipiului Târgu-Mureș, pe aleea care duce spre intrarea în grădină, s-au amenajat chioșcuri pentru activități comerciale. De remarcat și faptul că aici se respectă curățenia, din loc în loc fiind amplasate coșuri pentru gunoi, așa că nu vezi aruncate gunoaie pe jos. Mărturisesc că am rămas uimit de numărul mare de vizitatori târgumureșeni, dar și turiști români sau străini.

Valuri, valuri de oameni de toate vârstele se îndreptau spre Grădina Zoologică.

Este vacanța mare pentru copii, perioada concediilor pentru adulți, anotimp de odihnă pentru pensionari, așa că merită să petreceți trei -patru ore la Grădina Zoologică din Târgu-Mureș, înființată în 1960, pe o suprafață de 700 mp. În 1965 s-a mărit suprafața la 20 ha. La înființare au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 urși, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară. În anul 2007, Primăria Târgu-Mureș a demarat un amplu proiect de reamenajare și modernizare a Grădinii Zoologice, un proiect în valoare de 4,5 milioane de euro. Suprafața s-a mărit de la 20 ha la 40 ha, cu cinci sectoare supravegheate de 38 de îngrijitori specializați. În ultimii ani, s-a schimbat infrastructura, rețele de apă, gaz și electricitate, s-a instalat iluminatul public pe toată suprafața; au fost construite țarcuri noi la standarde europene. S-a amenajat o semi-rezervație pe 5 ha, pentru urși și lupi, o semi-rezervație pentru ierbivore europene, pe 10 ha, s-a construit un pavilion modern pentru feline, un pavilion pentru păsări de baltă și s-a reamenajat lacul. O realizare deosebită o reprezintă pavilionul african, pentru adăpostirea girafelor și elefanților.

Anual, Grădina Zoologică este căutată de un număr de peste 180.000 de vizitatori, atrași de numărul mare de animale, de spațiile verzi și de mini grădina botanică din pavilionul tropical, cu păsări exotice. O vizită la cea mai mare grădină zoologică din țară reprezintă pentru vizitatori un prilej de relaxare. Chiar că merită să petreceți câteva ore aici!

Lasă un comentariu