„Minte, trup și suflet" - la final!

Distribuie pe:

Vineri, 14 iulie 2017, s-a încheiat cea de-a III-a ediție a taberei de vară organizate de Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu", din Reghin, „Minte, trup și suflet". Cei 130 de elevi participanți împreună cu profesorii care i-au îndrumat s-au adunat în curtea școlii pentru momentul festiv de final. Lor li s-au alăturat, emoționați și mândri de copiii lor, părinții și bunicii dornici să afle mai multe despre activitățile din această săptămână.

În deschidere, a luat cuvântul doamna învățătoare Florina Grama, care a prezentat câteva informații generale despre proiect. Ea a insistat asupra faptului că, în cele 5 zile ale taberei, elevii participanți s-au bucurat de o supraveghere atentă din partea a peste 50 de cadre didactice - majoritatea de la unitatea noastră, dar și de la școlile și grădinițele din împrejurimi. De asemenea, în cadrul proiectului s-au înscris și cadre didactice din alte șase județe: Iași, Alba Iulia, Cluj, Sibiu, Vaslui și Bistrița Năsăud.

Zi de zi, elevii au fost repartizați în cele șase ateliere stabilite de către organizatorii taberei: Prichindeii pricepuți, Cântec, joc și voie bună, Jurnaliștii, Mâini dibace, Artă culinară, Exploratorii. Spre deosebire de anii precedenți, atelierul intitulat Pictură pe sticlă a fost înlocuit de cel al Jurnaliștilor, aceștia având rolul de a consemna în amănunțime toate activitățile din cadrul taberei.

În continuare, domnul director Jan Timuș a lăudat în discursul său munca susținută și efortul deosebit făcut de elevi și de cadre didactice. El a ținut să precizeze faptul că tradiția acestui eveniment remarcabil din viața școlii noastre este mai veche, întrucât actualul proiect se dorește a fi o continuare și o diversificare a proiectului inițiat de doamna profesoară Daniela Friciu „Icoana, colț de Rai", găzduit, în anii anteriori, tot în școala noastră.

Scopul principal al proiectului a rămas totuși același, și anume de a înlocui tehnologia modernă (tableta, telefonul, calculatorul - care, după cum se știe, acaparează tot mai mult timpul copiilor noștri) cu alte preocupări, menite să le pună în valoare aptitudini și abilități ascunse, susceptibile a le desăvârși personalitatea. Prin activitățile desfășurate aici, copiii au avut ocazia să-și dezvolte spiritul civic, generozitatea și capacitatea de întrajutorare, scopul principal al proiectului fiind acela de a le transmite tinerilor un complex specific de valori morale sănătoase, moduri de comportament și de gândire caracteristice unui cetățean model.

La sfârșitul alocuțiunii, domnul director le-a mulțumit tuturor celor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a taberei - elevi, profesori îndrumători, instituții partenere, sponsori, dar și părinților, care ne-au încredințat copiii spre educare.

Invitat la microfon, domnul Marcel Naste, directorul Casei de Cultură a Tineretului „G. Enescu", a vorbit în numele părinților și și-a exprimat satisfacția cu privire la astfel de proiecte, care îi ajută pe tineri să se dezvolte armonios din punct de vedere spiritual și sufletesc, formându-și deprinderi, atitudini și compor-tamente utile ce le vor fi în viață.

Microfonul a fost mai apoi preluat de doamna învățătoare Bîclea Codruța, organizatorul principal al taberei, care a trecut succint în revistă particularitățile fiecărui atelier. Descrierile sale au fost înso-țite de acțiuni practice ale copiilor, care și-au putut demonstra astfel abilitățile deprinse în cadrul taberei.

Primul atelier prezentat a fost Jurnaliștii. O reprezentantă a acestei echipe i-a luat un interviu doamnei Fulvia Horobeț (de la Școala Gimnazială „Elena Cuza" din Iași), demonstrându-și astfel aptitudinile de bun jurnalist. Interlocutoarea s-a arătat profund impresionată de tabără și mai ales de faptul că proiectul a fost susținut financiar de aleșii locali. Fiind a treia oară oaspete al taberei, și-a exprimat dorința ca această activitate să continue și în anii următori, iar, dacă va fi posibil, să ducă experiența și pe meleagurile moldovene.

În cadrul atelierului Mâini dibace, elevii au învățat să croiască și să coasă. Pentru a-și etala talentele de designeri, ei au pregătit  o prezentare de modă și au defilat prin fața publicului cu articole vestimentare confecționate chiar de ei din deșeuri și materiale reciclabile.

Exploratorii ne-au adus aminte că natura e prietena noastră, dar, pentru a ne putea bucura din plin de ceea ce ne oferă, trebuie să o respectăm și să învățăm cum să ne comportăm într-o drumeție. Câțiva elevi au făcut o demonstrație de instalare și dezinstalare a unui cort, lucru foarte apreciat de către părinți.

 Deliciul festivității au fost Prichindeii pricepuți. În cadrul acestei grupe, copii de 4-7 ani, îndrumați de două doamne educatoare, au pregătit un moment de muzică, dans și multă culoare!

Și pentru că la noi în tabără munca este întotdeauna însoțită de veselie, elevii din atelierul Cântec, joc și voie bună ne-au bucurat inimile cu interpretarea unor melodii din folclorul românesc. Ei au mai cântat imnul taberei și au dansat  Hora Unirii împreună cu mai mulți profesori și părinți.

La sfârșit, toată lumea a fost invitată în sala unde îi aștepta un delicios „Candy Bar" pregătit cu mult drag de echipele de la Artă culinară.

În concluzie, cea de-a III-a ediție a Taberei de vară „Minte, trup și suflet" s-a dovedit, încă o dată, o inițiativă de excepție menită să le ofere participanților ocazia de a învăța lucruri noi, folositoare pentru viață. Eforturile cadrelor didactice, bunăvoința oficialităților și a celor care ne-au ajutat la buna ei desfășurare au fost răsplătite cu diplome și cu ediția ilustrată a revistei pregătite de Jurnaliști. Îi felicităm pe organizatori, în primul rând pe doamna profesoară Codruța Bîclea, și le dorim putere și entuziasm în vederea pregătirii edițiilor viitoare ale taberei!

 

Lasă un comentariu