Sectorul IT, industria automotive și retailul CRIZĂ A FORȚEI DE MUNCĂ

Distribuie pe:

Potrivit Mediafax, Sorina Donisa, director general al companiei de resurse umane APT, a declarat că IT-ul, centrele de servicii, industria automotive și retailul sunt domeniile cele mai afectate de criza forței de muncă din România.

Cererea din partea companiilor este ridicată nu doar în România, ci la nivel european și chiar global. ,,Se caută foarte mult aceste competențe tehnice, tot ce înseamnă aceste competențe software, digital. Piața nu oferă încă suficienți astfel de candidați. De aceea, vedem în zona de IT și o creștere a salariilor destul de rapidă, tocmai pentru că cererea de candidați este mult mai mare decât oferta de pe piață" - spune Sorina Donisa.

Referitor la exportul de forță de muncă în Occident, directorul APT subliniază că ,,peste trei milioane de români lucrează în străinătate. Dacă acum zece ani vedeam că pleacă în străinătate forță de muncă din categoria care nu avea niște calificări înalte, în ultimii ani de zile vedem o plecare accentuată a specialiștilor".

Companiile pregătite să instruiască candidații reprezintă una dintre soluțiile pe care acestea le-au găsit pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.

„Ne confruntăm cu această criză a forței de muncă. Este foarte greu să găsești candidați în piață. Surprinzător că în același timp există încă persoane care își caută un loc de muncă și există încă persoane care spun că este greu să își găsească un loc de muncă (…). Importantă este atitudinea și să își dorească să învețe", precizează directorul general al companiei de resurse umane APT.(sursa: mediafax.ro)

Lasă un comentariu