Tinerii sub 24 de ani pot obține câte 40.000 de euro pentru noi afaceri la oraș!

Distribuie pe:

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică ghidul solicitantului pentru Programul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri NEETs (Not in Education, Employment, or Training - cu referire la tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, care nu mai sunt înscriși în sistemul educațional, nu au un loc de muncă și nici nu urmează un program de formare profesională).

Tipurile de activități care vor fi finanțate sunt, în principal, cele care vizează încurajarea antreprenorialului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană de către tineri cu vârsta între 16 și 24 ani, cu domiciliul sau reședința în regiunile eligibile (Centru, Sud-Est și Sud Muntenia), înregistrați și profilați în prealabil de către serviciul public de ocupare (ANOFM) și unitățile cu personalitate juridică din subordinea sa aflate în regiunea eligibilă.

În acest program, tinerii cu vârste între 16 și 24 de ani se vor putea înscrie gratuit la cursuri de antreprenoriat, la finalul cărora pot prezenta un plan de afaceri ce vizează înființarea de afaceri non-agricole în spațiul urban. Proiectele declarate câștigătoare în urma concursului de idei de afaceri vor primi câte 40.000 de euro pentru înființarea și dezvoltarea unei întreprinderi, dar și pentru crearea a cel puțin două noi locuri de muncă și menținerea lor pentru o perioadă de cel puțin șase luni.

Cursul de formare în domeniul antreprenoriatului va avea alocate cel puțin 40 de ore pe cursant, având atât o componentă teoretică, cât și una practică. Până la finalizarea programului de formare antreprenorială, beneficiarii trebuie să elaboreze planuri de afaceri care vor fi supuse unui proces de selecție.

Planurile de afaceri trebuie să includă, printre altele, descrierea afacerii și a strategiei de implementare a planului de afaceri (obiective, activități, rezultate, indicatori), politica de resurse umane, descrierea produselor, serviciilor sau lucrărilor care fac obiectul afacerii, analiza pieței de desfacere și a concurenței, strategia de marketing și proiecții financiare privind afacerea.

Persoanele ale căror planuri de afaceri au fost selectate în vederea acordării ulterioare a ajutorului nerambursabil de 40.000 de euro vor efectua, obligatoriu, câte un stagiu de practică, organizat în cadrul unei întreprinderi existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat. Bugetul disponibil în cadrul acestui program de finanțare ce va fi lansat în curând este de peste 60.470.000 de euro. 

Lasă un comentariu