Printre vinovați este complice cel care rămâne mut!

Distribuie pe:

În procesul de pregătire a aniversării Centenarului Marii Uniri, are o importanță majoră să conștientizăm opinia publică a țării de faptul că: Printre vinovați este complice cel care rămâne mut!

- În atenția președintelui Camerei Deputaților, președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și a președintelui Senatului, președintelui Alianței Liberalilor și Democraților, Călin Popescu Tăriceanu-

Binecunsocutul aforism, „Printre vinovați este complice cel care rămâne mut!", care exprimă un adevăr incontestabil și la care m-am referit în titlul articolului meu, a fost extrasă din opera uneia din personalitățile de marcă ale literaturii maghiare din a doua parte a secolului XX. În fața acestui adevăr toată lumea trebuie - respectiv, ar trebui - să se închine. În primul rând, trebuie să se închine cei care își desfășoară activitatea în calitatea lor de lideri responsabili publici și politici în cadrul celei mai importante instituții ale democrației noastre constituționale, respectiv în Parlamentul României, care este expresia voinței poporului, a suveranității naționale și a independenței țării. Așadar, trebuie să se închine cei care poartă cu mândrie rangul de demnitar al României, rang ce se bucură de un respect general.

Pronunțând cuvântul de demnitar, mi-a venit în minte instantaneu o emisiune televizată, pe care am văzut-o în urmă cu câteva zile. Mai exact, acel dialog care a fost purtat în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul de televiziune Realitatea TV de excepționalul realizator de emisiune, Bogdan Rareș, cu criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. Nu întâmplător mă refer la această emisiune televizată.

Cine sunt Béla Markó și Hunor Kelemen? - s-a întrebat criticul literar, Alex Ștefănescu, care se bucură de un mare prestigiu. Ei nu sunt numai liderii cunoscuți ai UDMR, ci sunt și demnitarii României, a subliniat Alex Ștefănescu. Ca demnitari ai României - beneficiind de avantaje materiale substanțiale datorită acestui statut - cum pot afirma că cea mai mare sărbătoare a României, 1 Decembrie, respectiv Anul Centenarului înseamnă pentru ei ziua, anul doliului, și că nu au nicio legătură cu această sărbătoare. Ca demnitari ai României, de ce nu au un respect pentru România, față de cea mai mare sărbătoare națională a țării în care ei sunt lideri politici. Dacă ei nu au niciun respect față de România, față de istoria națiunii române, față de Marea Unire pentru a cărei înfăptuire și-au sacrificat viața 335 de mii de ostași români, dacă nu manifestă niciun respect față de cea mai mare sărbătoare națională a poporului român, atunci să plece, să dispară din eșichierul politic.

Nu l-am citat întocmai pe criticul literar care face parte din generația mea (eu în curând împlinesc 88 de ani) și pe care îl apreciez foarte mult, însă aceasta a fost esența afirmației sale pentru care nu pot, decât să îl felicit și să îmi exprim recunoștința mea.

În sfârșit, am auzit un adevărat patriot român bucureștean, cu spirit european, care a adoptat o poziție exemplară față de provocările incalificabile ale liderilor UDMR - susținuți de regimul politic al premierului ungar Viktor Orbán -, care manifestă o indiferență absolută față de Anul Centenar al Marii Uniri și se lansează în atacuri similare cu cele ale "Guvernatorului Viteaz" al Ungariei fascizate, Miklós Horthy, aplicate de acesta din prima și până în ultima clipă a guvernării sale.

Domnule Liviu Dragnea, domnule Călin Popescu Tăriceanu, nu numai eu, dar mai multe milioane de compatrioți, cetățeni români loiali - români, maghiari și alte naționalități - așteaptă adoptarea unei poziții similare, menționate mai înainte, care dă dovadă de o dragoste de patrie neclintită și de un profund spirit european, care condamnă ferm toate acțiunile liderilor UDMR îndreptate împotriva României, a patriei noastre comune, prin care, ei au comis, în definitiv, un păcat împotriva propriei lor comunități naționale care le-a conferit rangul de demnitar și i-au trimis în Parlamentul României.

Toate faptele politice vinovate - revendicări, șantaj, acțiuni, provocări și propagandă - comise de liderii UDMR împotriva Constituției țării, împotriva României, sunt condamnate de opinia publică română. Observând toate faptele politice vinovate, rușinoase comise de liderii UDMR, de ce rămâneți dumneavoastră, domnule Dragnea și Tăriceanu, care sunteți cei mai importanți reprezentanți ai actualei coaliții guvernamentale - muți?! Ce poate însemna o asemenea atitudine indiferentă, o asemenea faptă politică vinovată, comisă de UDMR în mod succesiv, față de care nu există nicio o reacție nici la congresul UDMR și nici în Parlamentul României, decât complicitate?! Ce poate fi altceva, decât fapte vinovate și părtinire culpabilă săvârșite împotriva interesului României.

Vă place sau nu, și dumneavoastră, domnule Liviu Dragnea, și domnul Călin Popescu Tăriceanu vă închinați în fața adevărului incontenstabil al aforismului: „Printre vinovați este complice cel care rămâne mut!". În condițiile în care nu veți acționa nici în viitor - fiind în posesia puterii -, în spiritul adevărului incontestabil, atunci judecătorul cel mai sever: Timpul, Istoria vă va judeca, cu siguranță, nu tocmai într-un mod favorabil.

Lasă un comentariu