Cinstire eroilor români Monumentul „Ultima grenadă a caporalului Mușat", Bușteni

Distribuie pe:

Una dintre frumoasele atracții culturale și turistice ale orașului Bușteni este reprezentată de Monumentul „Ultima grenadă a caporalului Mușat", dedicat eroului Mușat, căzut în luptele crâncene de pe fronturile Primului Război Mondial. Este o frumoasă compoziție arhitecturală, amplasată în fața Bisericii Domnești, ce are în mijloc statuia realizată din bronz de sculptorul G. Dimitriu-Bârlad, în anul 1928. Aceasta îl reprezintă pe sergentul Constantin Mușat care, deși cu brațul stâng amputat, aruncă o grenadă spre liniile inamice, monumentul fiind inspirat de un fapt real.

Caporalul Constantin Mușat s-a născut în anul 1890, în comuna Domnești-Argeș și în Primul Război Mondial făcea parte dintr-un batalion al Regimentului 2 Grăniceri, cu misiunea de a păzi granița la Predeal. Rănit de câteva ori, a refuzat să fie evacuat în spatele frontului. În luptele de la Soveja, o schijă i-a sfâșiat brațul stâng. Internat în spitalul de la Iași, unde i s-a amputat brațul, a fost propus pentru reformare și avansat la gradul de caporal, dar Constantin Mușat a refuzat să părăsească frontul.

În data de 13 august 1917, la opt luni de la amputarea brațului, îl găsim din nou pe front, la Oituz, unde cade eroic în primele rânduri, fiind străpuns de un glonț în momentul când arunca o grenadă spre inamici. A fost avansat post-mortem la gradul de sergent. Pe soclul acestui monument se află o placă memorială pe care sunt scrise numele celor 52 de eroi, locuitori ai comunei Bușteni, căzuți în Primul Război Mondial.

Primul Război Mondial a însemnat și continuă să rămână în istoria poporului nostru, ca un act nedezmințit și în veac mărturisitor despre vrednicia acestui popor, despre setea lui de libertate, dreptate și neatârnare, o expresie a jertfelniciei pentru înfăptuirea idealului național deschizător de drum nou spre împlinirea unor realizări din ce în ce mai mărețe, asemenea acelora din 1918, când s-a realizat unitatea tuturor românilor. Dar el a exteriorizat și spiritul de solidaritate și întrajutorare caracteristic românilor trăitori pe toate meleagurile de atunci și de azi ale pământului strămoșesc. Românii de toate stările, de toate categoriile sociale, de toate vârstele și ocupațiile și-au înmănunchiat, atunci, sârguințele și au venit, pe felurite căi, în sprijinirea morală și materială a luptătorilor de pe fronturile Primului Război Mondial.

Eroul Constantin Mușat precum toți eroii români căzuți pe toate câmpurile de bătălie ale Primului Război Mondial s-au jertfit pentru țară și pentru glia strămoșească. Au fost răstigniți pe altarul de jertfă al neamului românesc și pironiți pe crucea de suferință a gliei lor strămoșești. Ei n-au cârtit nicio clipă, nu s-au dat la o parte de la jertfă, precum Hristos și-a asumat suferința pentru păcatele întregului neam omenesc, tot așa și acești eroi și-au asumat suferința și chinurile neamului lor, atât de mult oropsit de-a lungul vremii, chiar pe pământul său.

Fiecare dintre cei căzuți pe fronturile Primului Război Mondial a îmbrăcat veșmântul eroului și cununa martirului. Prin rolul lor istoric, acești eroi și-au câștigat laurii nemuririi. Pentru vrednicia faptelor lor, suntem obligați să le purtăm o veșnică și pioasă amintire, să înălțăm către cer, pentru ei, rugăciunile noaste, se cuvine să le aducem cinstea, lauda și recunoștința noastră a urmașilor, a celor ce simțim românește, a celor ce ne prețuim istoria.

Lasă un comentariu