ÎNFIINȚAREA SERVICIILOR PROPRII DE URGENȚĂ, AMÂNATĂ!

Distribuie pe:

Intrarea în vigoare a Ordinului ministrului Afacerilor Interne nr. 96/2016, conform căruia firmele care administrează clădiri pentru cultură sau activități sportive cu peste 600 de locuri, precum și companiile care au în administrare clădiri pentru comerț cu o suprafață de cel puțin 1.500 mp sau pentru turism cu cel puțin 200 de locuri de cazare sunt obligate să înființeze două tipuri de servicii pentru situații de urgență, a fost amânată de la 23 iulie a.c. până la sfârșitul anului (31 decembrie 2017).

Potrivit ordinului amintit, mai multe categorii de firme aveau obligația să își constituie două tipuri de servicii private pentru situații de urgență, denumite C1 și C2. Serviciile de tip C1 trebuie exercitate de personalul angajat al operatorului economic sau al instituției, încadrat pe alte funcții, și sunt formate dintr-un șef serviciu, compartiment sau specialiști pentru prevenire și cel puțin o echipă specializată.

Pentru înființarea unor astfel de servicii sunt vizați operatorii economici care au în administrare clădiri sau ansamblu de clădiri și spații anexe pentru comerț, cu suprafața desfășurată peste 1.500 mp; clădiri sau ansamblu de clădiri pentru turism, cu număr de locuri mai mare de 200; clădiri sau ansamblu de clădiri pentru producție și (sau) depozitare, cu suprafața desfășurată între 10.000 și 50.000 mp, cu risc mare și foarte mare de incendiu; clădiri sau ansamblu de clădiri pentru cultură, cu număr de locuri mai mare de 600; clădiri pentru activități sportive și spectacole cu peste 600 de locuri; clădiri sau ansamblu de clădiri pentru sănătate, cu un număr de paturi mai mare sau egal cu 100, și clădiri înalte sau foarte înalte, cu excepția clădirilor de locuit.

Serviciul propriu de tip C2 trebuie constituit de către firmele supuse legislației privind controlul accidentelor majore în care sunt implicate substantțe periculoase, precum și cele care au în administrare clădiri sau ansambluri de clădiri, cu suprafața desfășurată mai mare de 50.000 mp, cu risc mare și foarte mare de incendiu.

Această categorie de servicii este formată dintr-un șef serviciu, compartiment pentru prevenire, una sau mai multe formații de intervenție (dotate cu autospeciale de stingere cu apă și spumă) și echipe specializate.

În caz că operatorul nu își înființează astfel de servicii de urgență, acesta trebuie să încheie contracte cu servicii voluntare, cu firme sau instituții care au constituite servicii proprii sau cu societăți prestatoare de servicii.

Amânarea aplicării ordinului MAI a fost propusă ca urmare a numărului mare de petiții și memorii venite din partea reprezentanților mediului de afaceri.

 

 

 

Lasă un comentariu