In memoriam TIMOTEI A. ENĂCHESCU

Distribuie pe:

S-a stins din viață un cărturar autentic, un ligvist de vocație și un Profesor de valoare: Timotei A. Enăchescu. Născut în ziua de 22 ianuarie 1928 în localitatea Dubăsarii Vechi, raionul Bulboca din Republica Moldova, Timotei A. Enăchescu a urmat cursurile Școlii Normale de învățători, pe care a terminat-o la Cluj. A absolvit Facultatea de filologie, secția limba și literatura română, a Universității „Victor Babeș" din Cluj, unde și-a susținut examenul de stat în anul 1953. La 15 iunie 1950 s-a căsătorit cu Iulia Iliescu din Cluj, cu care a avut trei copii: Nadia, Alexandru și Călin. Și-a început activitatea de profesor în ziua de 24 august 1951, la Școala de 7 ani din satul Șincai, unde a predat până la 1 septembrie 1952, când a fost transferat la Școala Medie nr. 1 „Petru Maior" din Reghin. Din 1 octombrie 1960 este prezent la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureș, ca lector universitar până la data de 1 septembrie 1974 când este transferat la Liceul „Al. Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș, unde va funcționa ca profesor până la pensionare. În toamna anului 1974 obține gradul didactic II, iar în anul 1977, gradul didactic I cu lucrarea Aspecte privind îmbogățirea vocabularului elevilor din ciclul liceal. Lecțiile sale au dovedit o foarte bună documentare și pregătire, fiind ilustrate cu citate din operele literare ale marilor scriitori români. A încurajat elevii care scriau poezii, avându-i în atenție pe viitorii poeți: Ioan Oltean, Kocsis Francisko ș.a. A avut rezultate deosebite cu elevii săi, foarte bine pregătiți, la olimpiade, mulți dintre ei reușind să finalizeze studii superioare. De asemenea, a colaborat foarte mult timp cu Casa Personalului Didactic, unde a susținut referate, lecții despre metode moderne de predare a limbi și literaturii române. Sub auspiciile Institutului de Perfecționare a Personalului Didactic din Cluj-Napoca a participat ca lector la perfecționarea învățătorilor din județele Mureș și Bistrița-Năsăud. A activat ca metodist în cadrul Inspectoratul Școlar Județean Mureș, a efectuat numeroase inspecții speciale în vederea obținerii gradelor didactice de către profesori. A fost membru al Filialei Mureș a Societății de Științe Filologice din România. Personalitate luminoasă și demnă a învățământului mureșean, care, de-a lungul timpului, a modelat mințile și destinele a sute de elevi și studenți, ca profesor în învățământul preuniversitar sau în cel universitar, la Institutul Pedagogic de 3 ani (unde a fost cadru didactic și decan), formă de învățământ superior ce a prefigurat actuala organizare academică a Universității „Petru Maior" din Târgu-Mureș, T. A. Enăchescu este autorul cărții Cuvinte despre cuvinte (Editura Arhipelag XXI, 2014), ce reunește cea mai mare parte a activității filologice a reputatului profesor. Studiile și articolele au fost anterior publicate în volume cu caracter academic, sau în publicații periodice (revista „Vatra" și cotidianul „Cuvântul liber").

T. A. Enăchescu a publicat numeroase articole în presa locală, mai ales la cotidianul „Cuvântul liber". A deținut, ani la rând, rubricile „Mult e dulce și frumoasă..." și Cuvinte uitate în presa scrisă, iar la Radio Târgu-Mureș, rubricile: Cum vorbim, cum scriem și Figuri luminoase ale culturii românești. A publicat numeroase studii și recenzii. Pentru bogata sa contribuție în domeniul învățământului și educației, T. A. Enăchescu a fost distins cu titlul de „Profesor fruntaș" (1956), cu medalia „Meritul cultural" (1966) și cu titlul de „Profesor evidențiat" (1985). S-a pensionat la 1 septembrie 1988. Și-a continuat, și după pensionare, activitatea științifică și publicistică, fiind prezent la simpozioane, conferințe, mese rotunde, la diferite manifestări de cultură și artă, unde prezența profesorului Timotei A. Enăchescu a fost de fiecare dată una de excepție.

Filolog cu reale aptitudini de analiză și interpretare a textelor literare, Timotei A. Enăchescu a încurajat și sprijinit tinerii scriitori și publiciști mureșeni, al căror prieten a rămas și va rămâne pentru totdeauna. Timotei A. Enăchescu nu mai este printre noi, dar amintirea sa va rămâne mereu vie și luminoasă în conștiințele noastre. Cu sentimente de profundă compasiune, împărtășim copleșitoarea tristețe a familiei îndoliate. Prin stingerea din viață a lui Timotei A. Enăchescu comunitatea filologică mureșeană și națională pierde pe unul dintre cei mai distinși reprezentanți ai săi, un cercetător de excepție, un profesor de vocație și un om cu alese calități intelectuale și morale.

Dumnezeu să îl odihnească în lumina sa binecuvântată!

Lasă un comentariu