2017 - AN OMAGIAL ALEXANDRU PAPIU ILARIAN

Distribuie pe:

În octombrie, aniversăm o sută nouăzeci de ani de la nașterea lui Alexandru Papiu Ilarian, revoluționar și ideolog pașoptist, istoric, publicist, jurist, legislator și pledant în cauze naționale și sociale, profesor de legi, ministru de justiție, efor al școlilor din Țara Românească, academician, militant pentru Unirea Principatelor Române, ideologul care a conturat structura statului unitar român prin unirea Transilvaniei cu celelalte Principate Române, stat desăvârșit la 1 Decembrie 1918. Tot în octombrie, comemorăm prematura sa trecere în veșnicie, acum o sută patruzeci de ani.

Societatea Culturală ,,Alexandru Papiu Ilarian'', prin președintele executiv fondator, prof. Petru Nemeș, a lansat proiectul ,,2017-AN OMAGIAL ALEXANDRU PAPIU ILARIAN'', al cărui obiectiv central îl constituie organizarea Simpozionului științific ,,MUREȘENII ÎL OMAGIAZĂ PE ALEXANDRU PAPIU ILARIAN'', în parteneriat cu Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative a Universității ,,Petru Maior'', din Târgu-Mureș, eveniment programat să aibă loc în comuna Papiu Ilarian, vineri, 20 octombrie 2017, ca parte a proiectului național CENTENARUL MARII UNIRI, 1918-2018.

La invitația profesorului Petru Nemeș și a primarului Varo Levente, recent s-au întâlnit în comuna Papiu Ilarian, membrii Societății Culturale ,,Al. Papiu Ilarian'' care și-au asumat responsabilități în pregătirea simpozionului omagial din 20 octombrie a.c. De la Târgu-Mureș au participat conferențiarii universitari dr. Daniela Ștefănescu, decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative, dr. Nicolae Ploeșteanu, director de departament, dr. Olimpiu Sabău Pop, lectorul universitar dr. Adrian Boantă; neobosiții oameni de cultură prof. Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale ,,Vasile Netea'', economistul Ioan Berța, președintele Societății Cultural Patriotice ,,Avram Iancu'', domnul Viorel Gliga. Domnul profesor Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber", președintele Despărțământului Județean Mureș ASTRA, a trimis salutul de susținere a întregului proiect omagial lansat de Societatea Culturală „Al. Papiu Ilarian". Au fost prezenți, din orașul Ungheni, domnul Ioan Alb; de la Deva, Crinișor Răchită; din Luduș, entuziastul și degrabă ajutătorul unde este mai greu Constantin Nemeș, economistul Vasile Pop, președintele Comisiei de cenzori, prof. Mircea Gheborean; din loco, domnii Vasile Pal și domnul viceprimar Ivan Aurel, cu toții membri fondatori ai Societății Culturale ,,Al. Papiu Ilarian''. Locul lor de întâlnire a fost la Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfinții Arhangeli Mihail și Gavriil''. Cuviosul preot paroh Viorel Cengher i-a primit cu brațele deschise, i-a binecuvântat și le-a prezentat o succintă istorie a parohiei pe care o păstorește de doar doi ani, dar a cărei viață a reușit să o revigoreze prin variate evenimente culturale comunitare, iar cu sprijinul Primăriei și având-o mereu aproape pe doamna preoteasă Mariana Loredana, a organizat prima ediție locală a Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, cu participarea pensionarilor români și maghiari din comună.

La mormântul Anei Pop-Hodoș, din incinta Bisericii, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria ei, a soțului, preotul Ioan Pop Bucur, spânzurat la Turda, în data de 30 martie 1849, în urma sentinței dată de Tribunalul maghiar de sânge, pentru simplul motiv că fiul său, Alexandru Papiu, a fost revoluționar român, în memoria marelui patriot Alexandru Papiu Ilarian, al cărui mormânt se află în curtea Bisericii ,,Dintre brazi'', din Sibiu. Acolo, lângă mormântul Anei Pop-Hodoș, prof. Dimitrie Poptămaș a înălțat cuvânt de laudă numeroșilor oameni de seamă pe care i-a dat Câmpia Transilvaniei neamului românesc și lumii, frumoasei conviețuiri dintre etnicii români și maghiari din comună, atât în timpul dramaticilor ani 1848-1849 și mai apoi, până în zilele noastre.

Popasul următor a fost la Școala Gimnazială din localitate. Primiți cu drag și însoțiți de doamnele Mate Cătălina, directoarea școlii, și Pal Emeșe, consilier educativ, oaspeții au vizitat cele două corpuri de clădire ale școlii și grădiniței, fiind plăcut surprinși de dotările moderne, de ordinea și curățenia din sălile de clasă, din laboratoarele de informatică și matematică, din grupurile sociale, de parcă totul era pregătit pentru începerea anului școlar 2017-2018. A fost momentul potrivit ca prof. Petru Nemeș, fost mulți ani director al acestei școli, să facă o incursiune în istoria școlii, a comunei și a Societății Culturale ,,Al. Papiu Ilarian'', iar prof. Dimitrie Poptămaș să asocieze istoria clopotului din curtea școlii cu prezența tânărului poet Mihai Eminescu la Târgu-Mureș, în anul 1866.

Întâlnirea de la Primărie a fost bogată în informații oferite de primarul Varo Levente referitoare la modul în care administrația locală a reușit să asfalteze toate străzile din comună, inclusiv scurtăturile, să racordeze toate gospodăriile la rețelele de electricitate, gaze naturale și apă curentă (deocamată, nepotabilă), multe să aibă acces la internet, prin proiecte de accesare a fondurilor europene și guvernamentale, să încurajeze mediul local de afaceri, să inaugureze noul cămin cultural și sediul Consiliului local, ultramodernul Cămin pentru persoanele vârstnice fără urmași, precum și în informații oferite de doamna decan dr. Daniela Ștefănescu și prof. Petru Nemeș referitoare la scopul vizitei oaspeților în comuna Papiu Ilarian.

După o scurtă vizită la Căminul de bătrâni, oaspeții au fost invitați la locuința profesorului Petru Nemeș, în care se află și sediul Societății Culturale ,,Al. Papiu Ilarian''. După ce au admirat bustul turnat în gips al ilustrului patriot Alexandru Papiu Ilarian, care, cât de curând posibil, va înnobila o aulă a Universității ,,Petru Maior'', oaspeții și-au consemnat opiniile în ,,Cartea de onoare'', au mâncat pe săturate cireșe culese din livadă, pancove coapte de doamna prof. Suciu Eniko Angela.

Vizita în comuna Papiu Ilarian s-a încheiat la Monumentul din centrul comunei, înălțat în memoria lui Alexandru Papiu Ilarian și, apoi, cu participarea la dineul oferit de primarul Varo Levente și prof. Petru Nemeș. În timpul dineului doamna decan dr. Daniela Ștefănescu, dr. Nicolae Ploeșteanu și domnul Ioan Alb au mulțumit gazdelor pentru ospitalitate, au făcut publice proiectele proprii pentru omagierea ,,tribunului de la Budiu'', domnul Ioan Berța, a conferit, în numele Societății Cultural Patriotice ,,Avram Iancu'', filiala Mureș, și în numele poetului Dorin Mircea Istrate, președintele filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, Diplome de suflet domnului prof. Petru Nemeș.

Prin intermediul ziarului ,,Cuvântul liber'', prof. Petru Nemeș le adresează mureșenilor iubitori de istorie și cultură românească invitația să vizitze comuna Papiu Ilarian, să participe la evenimentele locale de omagiere a marelui bărbat Papiu Ilarian, iar cadrelor didactice din zona Luduș-Iernut-Sărmașu să organizeze, în zilele ,,Școala altfel'', activități omagiale Al. Papiu Ilarian. Pentru informații, recomandări și sfaturi, domnia sa poate fi contactat pe adresa de e-mail: nemes.petru@yahoo.com sau la telefonul 0726-690.111.

 

Lasă un comentariu