JENANTELE DERAPAJE CIVILE ALE UNUI ,,ANALIST MILITAR''

Distribuie pe:

Prima întrebare pe care mi-am pus-o atunci când am văzut că autorul unui text găzduit de ,,Adevărul'' și purtând titlul ,,O epocă se închide la Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România'' iscălește ,,Ion Petrescu, analist militar'', a fost dacă nu cumva, din cauza unor acțiuni oculte ale acestei organizații reprezentative a breslei noastre, a izbucnit sau este pe cale să izbucnească al III-lea război mondial? Și noi, luați cu felurite trebușoare mărunte nu aflaserăm încă nimic? Fiindcă, altfel, nu văd de ce era nevoie ca autorul să adauge numelui și prenumelui domniei sale calitatea de analist militar. În cazul de față, firește…

După ce, însă, am reușit să depășesc etapa șocului emoțional și să parcurg materialul respectiv, am înțeles că, de fapt, este vorba despre o serie de carențe pe care domnul Ion Petrescu, precum și unii confrați pe care domnia sa îi gratulează cu titlul de ,,majoritatea seniorilor lucizi'' (din UZPR, firește!) le-au semnalat într-o analiză înaintată forumului de conducere al uniunii și la care, deocamdată, nu au primit răspuns. Sau, poate, au primit, dar el, răspunsul, nu este pe măsura așteptărilor lor. Așa încât, probabil, spre nu a mai avea parte și de alte surprize neplăcute la reuniunea forumului de conducere al uniunii, programată să aibă loc pe 18 iulie, domnul Ion Petrescu s-a gândit că ar fi mai bine să lanseze în spațiul public acest semnal de alarmă. Sau poate, mai știi?!, de avertisment.

Care sunt, însă, concret, aceste puncte nevralgice și, până la urmă, în ce constau cauzele majore care trebuie, în mod inevitabil, să ducă la ceea ce autorul numește ,,încheierea epocii'' la UZPR nu mai aflăm din filipica găzduită în coloanele ,,Adevărului''. Motiv pentru care bag seama că ar trebui să îl credem pe cuvânt pe domnul analist militar Ion Petrescu, măcar până după ce domnia sa își va onora promisiunea din final cum că ,,va reveni cu un comentariu asupra finalităților ședinței din 18 iulie''.

Cu toate acestea și, în mod cu totul deosebit pentru calitatea de analist militar pe care și-o etalează domnul Ion Petrescu, ca simplu membru cu cotizația la zi al UZPR, îmi permit să îl întreb de ce nu a enumerat în materialul său măcar câteva exemple câteva fapte, acțiuni sau chiar abuzuri care au fost de natură să îl nemulțumească, atât pe domnia sa, cât și pe distinsele personalități aparținătoare ,,majorității seniorilor lucizi''? Sau, poate, pentru a fi mai convingător, de ce nu a postat chiar materialul despre care tot domnia sa amintește în termeni (auto) supra-elogioși, pentru ca noi, restul lumii, seniori sau juniori, lucizi sau abulici, să putem judeca în cunoștință de cauză?...

Teamă îmi este, de aceea, că, nefăcând aceste lucruri,domnul Ion Petrescu, dar și distinșii ,,seniori lucizi'' al căror purtător de mesaj se prezintă a fi, au transferat discuția din zona unei dezbateri corecte și civilizate în zona unor bârfe răutăcioase și a unor invective otrăvite, cu o miză minoră, dându-i un cert caracter de răfuială. Una personală sau una de grup, asta chiar că nu mai contează din moment ce s-a procedat de o asemenea manieră care, din păcate, nu mai ține nici măcar de domeniul tabloidelor.

Cât privește faptul că domnul Ion Petrescu a dorit cu orice preț să dea compunerii sale autoritate morală și valoare deontologică, iar, pentru aceasta, a iscălit în calitate de ,,analist militar'', treaba asta nu poate decât să îl pună într-o situație foarte neplăcută. Fac această afirmație deoarece subiectul atacat nu avea nici în clin și nici în mânecă (spre a folosi o zicală din popor) cu domeniul științelor militare. Credea, oare, domnia sa că, prezentându-se în acest fel, devine crezut și este scutit de elementara obligație a unei polemici de idei, aceea de a-și dovedi temeinicia afirmațiilor?

În acest caz, se înșală amarnic! Nu de alta, dar, măcar până acum, nu avem știință ca în lumea presei afirmațiile să fie acceptate prin ordin de zi pe unitate!

În fine, dacă domnul Ion Petrescu a socotit de cuviință că simpla calitate de ziarist nu îi putea conferi autoritate și credibilitate, așa încât a ales să își pună pe masă și calitatea de analist militar, atunci pot să îl asigur că a comis o impardonabilă impolitețe față de însăși breasla noastră. Bunăoară, știe cineva ca Mihai Eminescu să își fi iscălit articolele din ,,Timpul'' cu adăugirea ,,autor al Scrisorii a III-a''?

Sau, dacă F. Brunea Fox și-a iscălit reportajele fulminante menționând și o altă calitate?

Firește, ca orice regulă, și aici avem o excepție. Și, încă, una de geniu:,,Rică Venturiano, studinte în drept și publicist''. Rezon!

MARIANA CRISTESCU

P.S. Cu regret, mărturisesc faptul că nu am avut ocazia de a lectura încă articolul despre care se face vorbire, dar că mă declar suficient de „lipsită de luciditate" pentru a nu-i rezerva un timp dedicat altei activități. Nu cred că e cazul să ne revărsăm frustrările și umorile - ca seniori editori, lideri de opinie și dorite modele pentru tânăra generație de jurnaliști - în public. E regretabil și trist când unii reprezentanți ai breslei nu-și pot apăra poziția, ascensiunea și drumul drept măcar prin fair-play. Domnule președinte Doru Dinu Glăvan, sunt alături de Dumneavoastră cu tot respectul, considerația, și... „lipsa de luciditate"!

Lasă un comentariu