De la 1 august, ANGAJATORII, OBLIGAȚI SĂ ACHITE CONTRIBUȚIILE SALARIAȚILOR CU NORMĂ PARȚIALĂ LA NIVELUL SALARIULUI MINIM!

Distribuie pe:

Dacă au salariați încadrați cu normă parțială sau cu plata în acord, angajatorii vor fi obligați să achite, de la 1 august 2017, contribuția la pensii (CAS) și contribuția la sănătate (CASS) cel puțin la același nivel plătit pentru un salariu minim brut (1.450 lei, în prezent).

Măsura a fost adoptată de Guvern, în ședința din 20 iulie 2017, prin modificarea Codului Fiscal, și va duce la o creștere însemnată a costurilor salariale ale angajatorilor. Foarte important de precizat este faptul că angajatorii vor plăti mai mult pentru pensii și sănătate doar pentru partea lor de contribuții, nu și pentru cea a salariaților!

„Social, măsura are rolul să protejeze aceste categorii de salariați, asigurându-le dreptul la pensie și la servicii medicale în sistemul public. Din punct de vedere economic, noile prevederi au scopul să limiteze situațiile în care contractele de muncă cu timp parțial sunt încheiate pentru evitarea impozitării potrivit regulilor prevăzute pentru contractele individuale de muncă cu timp normal de lucru și, implicit, să elimine inechitățile față de angajatorii care încheie contracte individuale de muncă cu timp normal și asigură salariul minim brut pe țară propriilor salariați", se justifică Executivul.

Totuși, Guvernul precizează că fac excepție de la această măsură salariații elevi sau studenți cu vârsta până în 26 de ani, ucenici în vârstă de până la 18 ani, persoane cu dizabilități care, prin lege, au posibilitatea să lucreze mai puțin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția celor care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi sau statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă cu cea din sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii, și persoanele care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată din mai multe contracte individuale de muncă. 

Lasă un comentariu