EXPERIENȚELE STRESANTE NE ÎMBĂTRÂNESC CREIERUL!

Distribuie pe:

O echipă de experți americani de la Școala de Medicină și Sănătate Publică din cadrul Universității din Wisconsin, citați de descopera.ro, susțin că până și un eveniment major stresant, petrecut la începutul vieții, poate îmbătrâni creierul cu... câțiva ani!

„Studiul nostru a fost realizat prin analizarea datelor pentru 1.320 de persoane care au raportat experiențe stresante în timpul vieții și au fost supuse unor teste în ceea ce privește gândirea și memoria.

Subiecții au avut vârsta medie de 58 de ani, iar studiul a inclus 1.232 de americani albi și 82 de afroamericani. Printr-o serie de examene neuropsihologice, am analizat mai multe aspecte, incluzând patru teste de memorie (memorie imediată, învățare și memorie verbală, învățare și memorie vizuală și amintirea unei povestiri).

Experiențe de viață stresante au inclus situații precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau creșterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au arătat că un număr mai mare de evenimente stresante au fost legate de o funcție cognitivă mai săracă ulterior în viață.

În cazul afroamericanilor, am constatat că aceștia au experimentat cu 60% mai multe evenimente stresante decât oamenii albi în timpul vieții lor. La afroamericani, fiecare experiență stresantă a fost echivalentă cu aproximativ patru ani de îmbătrânire cognitivă.

Evenimentele stresante pe care ne-am concentrat au fost de o mare varietate: moartea unui părinte, abuzul, pierderea unui loc de muncă, pierderea unei case, sărăcia, traiul într-un cartier dezavantajat, divorțul, însă până și schimbarea școlii ar putea fi privită ca un eveniment de viață stresant pentru unii copii.

Știam că stresul prelungit poate avea un impact important asupra sănătății noastre, așa că nu e de mirare că acest studiu arată că evenimente de viață stresante ne pot afecta și memoria și abilitățile de gândire de mai târziu.

Concluziile noastre arată că ar trebui făcut mai mult pentru a sprijini persoanele din comunitățile defavorizate, care sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente de viață stresante. Pe măsură ce ne îmbunătățim înțelegerea factorilor de risc pentru demență, este din ce în ce mai important să stabilim rolul pe care îl joacă stresul și evenimentele de viață stresante.

Am constatat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, iar acestea accelerează dezvoltarea demenței și a maladiei Alzheimer. De aceea, un stil de viață și o dietă sănătoase pot atenua acest risc, chiar și pentru acei oameni care trec, în copilărie sau tinerețe, prin evenimente stresante", cred cercetătorii americani. 

Lasă un comentariu