Ordonanța prin care Guvernul a introdus obligația ca angajatorii să plătească, începând cu 1 august 2017, contribuțiile sociale la nivelul salariului minim și pentru angajații care lucrează cu normă parțială de lucru este contestată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la introducerea acestei obligații.
„Textul ordonanței afectează în esența sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine art. 44 din Constituție, și solicităm Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate, raportat la încălcarea dreptului de proprietate al angajatorului, prin obligarea acestuia de a plăti contribuții sociale mai mari decât munca prestată de salariat în baza raporturilor de muncă.
Pe piața forței de muncă, caracterizată prin flexibilitate, sunt des întâlnite situațiile în care un angajator nu are nevoie de un salariat cu normă întreagă, timp de 8 ore pe zi, ci doar pentru o normă cu timp parțial. Astfel, această nouă reglementare va duce la disponibilizarea persoanelor care sunt angajate doar cu timp parțial.
Deși de la această obligație sunt scutiți elevii și studenții până la 26 de ani, această măsură va afecta tinerii NEETS, care nu sunt cuprinși în nicio formă de școlarizare, adică exact segmentul cu rata șomajului cea mai ridicată, respectiv de 24%.
Chiar în situația existenței unui contract individual de muncă cu 8 ore pe zi (normă întreagă), dacă salariatul are absențe sau nu lucrează 40 de ore, din motive independente de voința angajatorului, acesta va fi obligat să achite contribuții sociale la valoarea salariului minim brut, deși salariatul nu își respectă programul de muncă.
Mai mult, se produce o creștere a fiscalității pe forța de muncă pentru angajatori, deoarece aceștia nu beneficiază de munca salariatului 8 ore, ci doar o fracțiune din aceasta perioadă, fiind plătit corespunzător numărului de ore muncit, neexistând motive să plătească pentru contribuții sociale pentru 8 ore.
Susținerea potrivit căreia această măsură va combate munca la negru nu este fundamentată. Pentru combaterea muncii la negru, trebuie folosite mijloacele reglementate de lege privind sancționarea angajatorilor care utilizează munca nedeclarată. Nu este normal să fie «sancționați» toți angajatorii, pentru că există angajatori care utilizează munca nedeclarată", își motivează CNIPMMR solicitarea către Avocatul Poporului.