MALADIA ALZHEIMER, PROVOCATĂ DE MUTAȚIA UNEI GENE

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Universitatea de Stat din Arizona, citați de descopera.ro, susțin că maladia Alzheimer este provocată de mutația unei gene prezente în anumite celule specifice din creierul uman, numite microgliale.

„În studiul nostru, am constatat că mutația unei gene, numită ankirina 1 ANK1, a fost observată în trei tipuri de celule specifice (microgliale, astrocite și neuroni hipocampali) din creierul pacienților cu boala Alzheimer. Această mutație a fost descoperită utilizând o metodă de izolare celulară de mare precizie.

Totodată, am stabilit că alterarea expresiei genetice își are originea în microglia, un tip de celulă imunitară ce se găsește în creier și în sistemul nervos central și care are rolul de a regla procesul inflamator.

În cadrul unor studii anterioare, ANK1 a fost identificată drept un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer, cea mai comună cauză a demenței. Însă, până acum, nu s-a putut identifica clasa celulelor ce ar putea fi responsabile de o astfel de asociere.

Noua cercetare demonstrează că în hipocamp, o structură cu o formă asemănătoare unui căluț de mare responsabilă de memorie, ANK1 este de patru ori mai prezentă în celulele microgliale ale pacienților cu boala Alzheimer.

Celulele microgliale sunt un tip de celule imunitare care se găsesc în creier și au rolul de a regla procesul inflamator de la nivelul creierului ce caracterizează primele stadii ale apariției bolii Alzheimer.

Reamintim că maladia Alzheimer este o tulburare ireversibilă și progresivă a creierului, care distruge treptat memoria și capacitatea de gândire și, în final, capacitatea de a efectua sarcini simple.

Primele simptome ale maladiei Alzheimer apar la jumătatea vârstei de 60 de ani", consideră experții americani.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, boala Alzheimer este cauza a 60 - 70% dintre cazurile de demență. 

Lasă un comentariu