Chipul iubirii: „Crăișorul" din Valea Jiului

Distribuie pe:

Motto: „Poporul român e una din minunile lui Dumnezeu în mersul lui pe pământ." (Petre Țuțea)

Pilotul de pe Dunăre" (în limba franceză, „Le Pilote du Danube") este un roman scris de Jules Verne, publicat postum, în 1908, de Editura Hetzel. Titlul original era „Le beau Danube jaune" („Frumoasa Dunăre galbenă"), cu referire la valsul „Dunărea albastră" de Johann Strauss. Fiul scriitorului, Michel Verne, moștenitor al operei literare, a considerat necesar să redenumească romanul…mai comercial, fiind astfel publicat sub formă de foileton, în „Le journal" și ulterior, într-o ediție dublă cu „Goana după meteor", la 15 noiembrie 1908. Prima traducere în limba română a apărut în anul 1985, la Editura Ion Creangă din București, și a fost realizată de Maria Brăescu.

De ce aceste amănunte introductive? Fiindcă romanul cu pricina a inspirat demersul curajos al unui bibliotecar din Valea Jiului, polisportiv, care se numește…AVRAM IANCU - deja celebru pentru performanța de a fi străbătut înot Canalul Mânecii - să străbată Dunărea, de la izvoare până la vărsare, stabilind un nou record pentru România: „Încerc să stabilesc o premieră mondială, deoarece voi parcurge acest traseu înot, numai în slip. Sunt 2.860 de kilometri, din care mi-am propus să parcurg o medie de 50 de kilometri pe zi. Dacă ne vom ține de grafic, aceasta înseamnă că voi termina cursa în 60 de zile, iar în jurul datei de 20 august ar trebui să ajung în Portul Sulina" - a declarat el.

Reamintim că, în vara trecută, pe 30 august 2016, hunedoreanul Avram Iancu a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore, în care a parcurs 62 de kilometri prin apele reci care despart Franța de Marea Britanie.

După cum singur declară, ideea de a înota acum pe tot cursul Dunării i-a venit în urma lecturii romanului „Pilotul de pe Dunăre" al lui Jules Verne, în care personajul principal, Ilia Bruș, care a câștigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene, anunță că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare, trăind numai din peștele prins pe durata călătoriei.

„Am recitit romanul «Pilotul de pe Dunăre», o călătorie fascinantă, căreia vreau să-i dau viață, în speranța și dorința ca generația tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În același timp, tinerii vor putea să urmărească pe telefoanele mobile evoluția mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic și modern, între carte și internet, două lucruri care se completează reciproc".

Pregătirile pentru acest eveniment au început încă din luna decembrie 2016, interval de timp în care sportivul a înotat aproape zilnic, a alergat pe munte și a mers cu bicicleta. „M-am pregătit încă de la 1 Decembrie 2016, în bazinul de înot didactic din Petroșani. Am înotat acolo aproape zilnic. Apoi, când apele s-au dezghețat, am început să înot în lacul Știurț, din spatele casei mele. Am realizat și două antrenamente mai lungi, pe râul Siret și pe râul Mureș, unde am înotat câte 50 de kilometri într-o singură zi".

Plecarea a avut loc din fața Primăriei din Petroșani, în prezența primarului municipiului, Tiberiu Iacob Ridzi, dar și a lui Tibi Ușeriu, românul care a reușit să câștige în acest an, pentru a doua oară consecutiv, ultramaratonul de la Polul Nord.

Startul oficial pe Dunăre a fost dat în 20 iunie la Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Sosirea este estimată în Portul Sulina pe 20 august, interval în care Iancu va străbate zece țări și patru capitale europene.

Avram Iancu este un sportiv puternic și tenace. El a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, doar în slip și cască, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore. Și acum își asumă curajos pariul cu limitele rezistenței umane. În ziua de 27 iunie, după o hipotermie severă în apele înghețate ale Dunării, ajunsese deja la kilometrul 2.600.

„În 7 august 2014, deveneam primul român care a atacat apele înghețate ale Canalului Mânecii, în mod oficial și după reguli, stabilind o premieră pentru România. Am câștigat! — după 62 de km parcurși și aproape 18 ore de chin fizic, dar mai ales psihic, cum n-am mai trăit niciodată, am răpus bestia (Canalul Mânecii, n.r.). (...) Când vedeam drapelul României, îmi dădea putere. După ce unicul drapel al României a fost arborat tot timpul pe catargul ambarcațiunii, ducându-l în Franța, mă bucur să revin în România, țara unde m-am născut (la Petroșani), crescut, țara pe care n-o voi părăsi niciodată, țara pentru care lupt, muncesc, și pe care o voi construi cu umila mea contribuție, alături de ceilalți români. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc lui Dumnezeu, care mi-a îngăduit izbânda. Trăiască România!" - scria Avram Iancu, anul trecut, pe pagina sa de socializare.

Sportivul anunța atunci că, prin gestul său, dorește să se implice și în campania de strângere de fonduri declanșată la nivel național pentru achiziția operei lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului": „În acest an am înotat câte 11-12 ore continuu pentru diferite cauze umanitare, în sprijinul bătrânilor de la un azil de bătrâni din Petroșani sau al unei fetițe cu mari probleme de sănătate din Bumbești Jiu. Acum vreau să înot pentru un simbol național, pentru Constantin Brâncuși și pentru opera sa «Cumințenia Pământului». Mă bucură campania, o susțin din toată inima, pentru că și ideea mea de a traversa Canalul Mânecii este animată de un profund spirit patriotic", spunea, în luna iulie, Avram Iancu. (Agerpres)

Așadar, românul în vârstă de 41 de ani, care în 2016 a traversat înot Canalul Mânecii, s-a dedicat unei noi provocări. Bibliotecarul din Petroșani se pregătește să înoate 2.860 de kilometri pe Dunăre, de la izvoarele din Munții Pădurea Neagră, până în Portul Sulina. „Voi înota 2.860 de kilometri, 60 de zile continuu, cu o medie de 50 de kilometri și 10 ore de efort, zilnic, fără costum de neopren. Voi străbate 10 țări și patru capitale, fluturând drapelul patriei noastre de-a lungul întregului curs al fluviului, între 20 iunie 2017 și 20 august 2017", a anunțat Avram Iancu, pe blogul său. Hunedoreanul a declarat: „Cu exact 100 de ani înaintea nașterii mele (1876-1976), Jules Verne dădea viață unei călătorii celebre: fabuloasă, plină de mister, de suspans, de conotații profunde, diverse. Personajul romanului și-a propus să parcurgă, cu barca, câte 50 de kilometri pe zi. Eu mi-am propus să parcurg această distanță înot. Vreau să dau, pur și simplu, viață acestui roman. Și pentru mine această călătorie este plină de conotații. În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj, într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenția asupra lecturii cărților, care, iată, pot schimba vieți, pot scrie și rescrie povești care se pot transforma, la rândul lor în… romane. (…) Dunărea este mândria națională a românilor."

„Va fi o încercare dificilă, care va împinge limitele umane la extrem. (…) Eu nu iau în calcul un eșec, ci doar modul în care va trebui să fac față tuturor obstacolelor", a scris Iancu în postările de pe pagina sa de socializare. Luni, 25 iulie, reușise să înoate aproape 30 de kilometri pe cursul Dunării, în 11 ore - un adevărat record: „Mă bucur foarte mult că, alături de caiaciștii mei, am reușit să parcurg aproape 30 km și am ajuns la această bornă pe care o visam, borna 2600. Mă bucur foarte mult că mâine (marți - n.r.) mai parcurg un kilometru și deja cifra de aici se schimbă (…) și ajută foarte mult la moralul meu", a spus Avram Iancu, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de socializare.

Alături de Avram Iancu se află caiaciștii Valerică Rîmbu, din Galați, și Ulise Galu, din Brașov, doi sportivi experimentați, care au plutit cu caiacul pe Dunăre peste 2.500 de kilometri.

În prezent, toți se află în Austria și se așteaptă ca, în două - trei zile, să ajungă la Viena, după cum scrie pe pagina sa de socializare. Cel mai dificil moment de până acum a fost străbaterea zonei în care Rinul se varsă în Dunăre, unde apa a fost chiar mai rece decât în Canalul Mânecii, potrivit membrilor staff-ului înotătorului. Totuși, antrenamentele lui Avram Iancu și-au dovedit eficiența, iar înotătorul a reușit să depășească momentul. La Linz, bibliotecarul din Petroșani a fost întâmpinat de zeci de români stabiliți în orașul austriac și în împrejurimi cu steaguri tricolore, iar după ce Avram Iancu a ieșit din apele Dunării, înotătorul și susținătorii lui au dansat o horă românească.

Sâmbătă, 23 iulie, Radio Timișoara anunța că sportivul a reușit un nou record de distanță, parcurgând 52 de km, pe Dunăre, între Viena și Bratislava într-o zi. Deci, el înotase deja 900 de km din cei 2.860 pe care îi are de parcurs între izvoarele Dunării și Sulina. Planul este ca traseul să fie făcut în 60 de zile, între 20 iunie și 20 august, fără costum de neopren, în medie fiind 10 ore de înot și aproximativ 50 de kilometri zilnic. Cel mai dificil moment de până acum a fost străbaterea zonei în care Rinul se varsă în Dunăre, unde apa a fost chiar mai rece decât în Canalul Mânecii, potrivit membrilor staff-ului înotătorului.

Până acum, doar două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră: slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același parcurs, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

„Crăișorul" din Valea Jiului va izbândi și fără echipament. Dunărea este mândria noastră națională și, cu siguranță, îl va încuraja!

P.S. Evoluția înotătorului poate fi văzută în timp real pe următorul link: http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp…

 

Lasă un comentariu