Pentru evitarea unor întâlniri cu ursul, se recomandă un comportament normal în pădure

Distribuie pe:

Interlocutor: Csaba Domokos, coordonator Proiect de cercetare și conservare a ursului brun, Asociația Grupul Milvus

- Cum comentați recomandările în privința urșilor din ultima perioadă?

- Consider că recomandările din ultima perioadă privind măsurile ce trebuie luate pentru evitarea unor întâlniri cu urșii sunt ușor exagerate, după părerea mea. Din câte știu, recent, în zona Corunca, s-a semnalat prezența unei ursoaice cu pui, dar acestea pot fi întâlnite și în alte locuri din România. Avem și noi astfel de animale, care sunt prevăzute cu colare GPS și pe care le monitorizăm. Acestea se pot deplasa pe distanțe considerabile în doar câteva zile. Am avut urs monitorizat, care se plimba între Sibiu și Copșa Mică la vest, Miercurea Ciuc și Sighișoara la nord, respectiv Onești la est. Animalului îi trebuiau mai puțin de două săptămâni să parcurgă distanța Sibiu-Onești. Consider că s-a creat un fel de mini-isterie în jurul acestei specii. Trebuie să avem totuși în vedere că în țara noastră oamenii au conviețuit cu aceste animale multe secole la rând. Nu s-a schimbat nimic în comportamentul urșilor, deci nu văd rostul unor măsuri de precauție exagerate.

- Ce recomandați celor care întâlnesc un urs?

- Nu există o rețetă sigură pentru că urșii sunt, pe de-o parte, animale foarte inteligente, iar pe de altă parte fiecare are o personalitate diferită (și experiențe diferite cu oamenii), deci nu se pot calcula reacțiile animalului la momentul în care interacționează cu omul, dar cele mai multe cazuri prezentate în mass-media sunt excepții, oarecum accidente. Se constată că în majoritatea situațiilor cumva au fost provocați urșii. Nu neg, există o șansă infimă. Accidente se pot întâmpla, dar, în mod normal, dacă acest animal simte prezența omului (și o face cu mult înaintea noastră), va evita întâlnirea. Nu există o rețetă sigură.

- Ce nu ar trebui făcut?

- Nu trebuie făcut nimic special. Oricum, în pădure nu e indicat să mergi de unul singur. Pe cât posibil, trebuie mers în grupuri mici. Comportamentul trebuie să fie unul normal. Nu trebuie urlat în pădure. Ursul își dă seama mult mai repede decât noi că suntem în zonă și face tot ce-i stă în putință pentru a ne evita. Sunt multe sate în Transilvania, mici, izolate, unde copiii au mers zeci de kilometri pentru a ajunge la cea mai apropiată școală, prin zone unde sunt atât urși, cât și alte animale. Nu au întâmpinat probleme. Se insistă prea mult pe pericolul reprezentat de urși. Trebuie să subliniem și că nu suntem singura țară cu urși. Se insinuează cumva că am fi ,,grădina zoologică a Europei". Nu e cazul. Mai ales în ultima perioadă, carnivorele mari se reîntorc în mai multe țări, inclusiv din vestul Europei. Deci avem urși în Spania, în Suedia, dar și în Croația, în Slovenia, în Bulgaria și în Grecia. La fel, avem lupi și râși în mai multe țări europene. Nu e o problemă unică, cu care ne confruntăm. Sunt anumite aspecte problematice cu aceste specii, dar nu trebuie să exagerăm.

Lasă un comentariu