Aplicarea Legii falimentului personal va fi, din nou, amânată!

Distribuie pe:

Un proiect de ordonanță guvernamentală aflat, până la 5 august 2017, în dezbatere publică, propune prorogarea (amânarea) termenului de intrare în vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

„Termenul de intrare în vigoare prevăzut la art. 93 teza întâi din Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 464 din 26 iunie 2015, se prorogă până la data de 1 ianuarie 2018", se arată în singurul articol al proiectului.

Inițial, Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice ar fi trebuit să intre în vigoare pe 26 decembrie 2015. Prima amânare a fost făcută prin OUG nr. 61/2015, când s-a propus ca dată de intrare în vigoare 31 decembrie 2016, apoi, prin OUG nr. 98/2016, aplicarea legii a fost din nou amânată, pentru data de 1 august 2017.

Cu toate acestea, prin proiectul aflat în dezbatere publică, Guvernul propune o nouă amânare, urmând ca legea să intre în vigoare de-abia la 1 ianuarie 2018.

Prorogarea este necesară „având în vedere complexitatea domeniului reglementat prin Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 464 din 26 iunie 2015, precum și punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii comunicat Ministerului Economiei de către Ministerul Justiției, prin care se sesizează faptul că normele care reglementează procedura insolvenței persoanelor fizice nu pot fi puse în aplicare fără a ține cont de unul dintre principiile de bază ale legii, respective asigurarea unor proceduri de insolvență eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare și derulare a procedurii într-un termen rezonabil, iar pentru realizarea acestui deziderat se impune un set de măsuri de pregătire a tuturor instituțiilor publice implicate în procedura insolvenței; legislația, recent adoptată, privind darea în plată, precum și instituția impreviziunii din noul Cod Civil oferă remedii alternative pentru ipotezele în care dezechilibre contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilității acestuia pentru una dintre părți; majorarea relativ redusă a numărului de posturi la instanțe (244 de posturi de judecător și 102 posturi pentru personalul auxiliar) s-ar putea dovedi insuficientă pentru această nouă categorie de cauze; este necesară pregătirea riguroasă a capacității administrative a instituțiilor chemate a aplica procedurile prevăzute de această lege", se precizează în nota de fundamentare.

Legea nr. 151/2015 prevede că „o persoană fizică debitoare este considerată în stare de insolvență când patrimoniul acesteia se caracterizează prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor scadente, după trecerea unui termen de 90 zile de la data scadenței.

Propunerile, sugestiile și opiniile celor interesați pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri-publice@economie.gov.ro.

Lasă un comentariu