Prin Decizia nr. 852/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 684, din 21 iulie a.c., Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a stabilit caracteristicile echipamentelor informatice ce pot fi primite, cumpărate, păstrate și folosite de către deținuți.
Astfel, deținuții pot deține și folosi laptopuri, calculatoare electronice de tip desktop sau minitowere, însă un deținut nu poate deține simultan două sau mai multe echipamente informatice.
Aceste echipamente trebuie să fie dotate cu sisteme de operare și produse software instalate pe bază de licențe valabile, cu interfață în limba română sau engleză, preinstalată, având driverele dispozitivelor hardware, ce intră în componența calculatorului sau laptopului, furnizate de producător și preinstalate.
Principalele caracteristici tehnice pe care trebuie să le îndeplinească echipamentele informatice sunt accesul nerestricționat la BIOS (software de nivel scăzut), porturile USB existente și modulele de comunicație Bluetooth să fie prevăzute cu posibilitatea, implementată de producătorul echipamentului, de a fi dezactivate din BIOS, urmând a fi sigilate vizibil; să nu conțină vreun dispozitiv care să permită calculatorului să comunice cu alt calculator prin intermediul liniilor telefonice analogice standard; să nu conțină socluri de comunicație mobilă de tip GSM, precum slot tip SIM, sau orice alt tip de comunicație fără fir.
Cu prilejul utilizării echipamentelor informatice, se verifică integritatea fizică a sigiliilor și a echipamentelor, atât la începerea, cât și la terminarea activității, iar în cazul în care se constată că sigiliul este deteriorat, se retrage dreptul deținutului de a continua activitatea cu acel echipament.
Totodată, în decizia ANP se precizează că sunt interzise primirea, cumpărarea, păstrarea și folosirea echipamentelor informatice sau a software-urilor care au ca destinație comunicația, fir sau radio, cu orice alt tip de echipament; au ca funcție inscripționarea sau copierea de date, în format electronic, și nu permit dezactivarea acestora din BIOS, altele decât dispozitivul intern de stocare; nu permit dezactivarea unor componente sau funcții ce contravin prevederilor legale privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, precum componentele care realizează captura și înregistrarea de sunet, imagine; nu sunt însoțite de licența de utilizare în condițiile prevăzute de lege; permit accesarea internetului, a căsuțelor poștale electronice sau a altor echipamente și dispozitive electronice; permit crearea și stocarea de informații parolate ori criptate, altele decât cele native ale sistemului de operare; constituie suporturi de păstrare a cheii pentru informa-țiile criptate sau permit accesul la funcții și capabilități de configurare a sistemului de operare și mediului de lucru, altele decât cele native ale sistemului de operare.
Pentru a determina dacă echipamentele informatice corespund cerințelor impuse, acestea se demontează la sediul penitenciarului, în prezența responsabilului de la sectorul vizită, a specialistului IT și a deținutului.